Представиха картини на Златю Бояджиев и съвременни пловдивски творци пред публика във Виена

Пловдив Лайф

10-02-2018, 17:42

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Гостуването в културния дом е по повод Българското председателство на ЕС

Изложбата „Златю Бояджиев  - живописец на традиционния български бит” откриха в четвъртък в Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена. Гостуването в културния дом е по повод Българското председателство на ЕС.

Едновременно с неговото творчество бе представен и съвременният пловдивски художник Стоян Куцев.

Проявата е втора част от съвместния проект на БКИ „Дом Витгенщайн“ и Градска художествена галерия - Пловдив, с която се популяризира културното наследство на бъдещата европейска столица на културата Пловдив - 2019. Осъществява се с подкрепата на Министерството на културата. 

Изложбата откри директорът на „Дом Витгенщайн“ доц.д-р Румяна Конева, която изтъкна, че чрез самобитността в творчеството на Златю Бояджиев могат да бъдат открити значими европейски универсалности, защото „посланията на неговите картини от Монмартр и българските селски пейзажи говорят за всеобщ европейски уют“.

Директорът на Галерията Красимир Линков представи подробно проекта и участието в него на съвременния пловдивски художник Стоян Куцев и още трима творци. Изкуствоведът проф. Улрих Ганзерт наблегна на дълбокия психологизъм в картините на Златю Бояджиев, както и на изумителната волята, която българският творец проявява през втория етап на своето творчество, рисувайки с лявата ръка.          

На откриването на изложбата присъстваха и много австрийски художници, които не скриха своето възхищение  от срещата с българското изкуство. Председателката на дружеството на професионалните художници в Австрия Бертхилт Циерл изрази огромното си желание за тясно сътрудничество с Градската художествена галерия - Пловдив, както и със Съюза на българските художници.    

Заключителната част на проекта включва съвместна изложба на Димитър Воденичаров (живопис) и Васил Маргаритов (скулптура), която ще бъде открита на 6 март.

Замисълът да се покажат български класици заедно със съвременни пловдивски художници, е свързан с идеята да се покрие един широк диапазон от богатото културно наследство на Пловдив и европейската му равнопоставеност днес.  

На откриването на изложбата присъства г-жа Нина Симова - съветник и заместник-ръководител  на посолството на Република България в Република Австрия.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"