Ангелкова: Дигитализацията е основен приоритет в туризма, правим дългосрочна концепция за развитието й

Мария Габриел с видеообръщение за кръглата маса на Министерство на туризма- събитие от председателството ни на Съвета на ЕС

70% от туристите, които използват смартфони правят проучвания за пътуванията си през тях, сочат международни проучвания. Всяко второ пътешествие започва от мобилно устройство. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на международната кръгла маса на тема „Дигиталната трансформация в туризма“. Събитието се състоя в рамките на международното изложение „Ваканция и СПА Експо“, което е част от инициативите на министерството в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. На кръглата маса присъства Рената Пинджо, зам.-министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия. С видео обръщение се включи и Мария Габриел, еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“.

Според международни анализи интернет потребителите в глобален мащаб са нараснали със 7% през миналата година, а хората използващи активно социални мрежи са се увеличили с 13 на сто през 2017 г. Ръст от 14% отбелязват потребителите на социални мрежи през мобилни устройства, заяви министър Ангелкова.

Използваме международната кръгла маса като платформа за диалог между държавни институции, неправителствени организации и  представители на бизнеса. Туризмът има нужда от дългосрочна и устойчива концепция за дигитализация, разработваме я, заяви министър Ангелкова.

В рамките на кръглата маса ще бъдат дискутирани две основни теми. Първата ще има насока към „Новите икономически модели и дигиталната култура – фактори за бъдещото развитие на туризма“. В нея ще бъдат обсъждани по какъв начин дигитализацията и появата на нови дигитални бизнес модели оказват влияние върху туристическата индустрия, съобщи министър Ангелкова. На втората дискусия ще се обсъди темата за „Дигитализацията и новите възможности за опазване на културното наследство“. В рамките й участниците ще обсъдят как иновативното управление може да се използва за стимулиране на развитието на туристическия сектор, уточни министърът.

Във видеообръщението си еврокомисар Мария Габриел благодари на министър Ангелкова за активната работа за превръщане на България в предпочитана туристическа дестинация. И добави, че онлайн посещенията на туристи в Европа са водещи и европейският туризъм върви заедно с цифровизацията.