Проект „Мобилен социален екип“ на БЧК и Община Пловдив вече в шестте района на града

Мисия Пловдив

17-02-2018, 12:36

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Основната дейност през изминалата година е свързана с хуманитарно подкрепяне на лица, организиране на различни кампании

Областно събрание на най-старата хуманитарна организация в страната ни – Български червен кръст, се проведе днес в Пловдив. Официални гости бяха заместник-кметът на Община Пловдив Георги Титюков, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-областният управител Петър Петров, ръководителите на БЧК – акад. Христо Григоров, председател на БЧК и д-р София Стоименова, генерален директор, делегати.

12 202 са членовете на Българския червен кръст, който има свои представителства във всичките 18 общини в област Пловдив, а доброволците са 1152, се казва в доклада на организацията.

Основната дейност през изминалата година е свързана с хуманитарно подкрепяне на лица, организиране на различни кампании, обучения, събития и прояви на конкретни дати, по повод големи празници. Организацията на БЧК подпомага уязвими групи, като тук се включват: семейства с деца в риск, възрастни и самотни хора с ниски доходи, хора с трайни увреждания, безработни, бездомни, възрастни и деца с тежки онкологични заболявания.

Сред ключовите партньори на БЧК е и Община Пловдив, като през миналата година пилотно стартира проект „Мобилен социален екип“ в партньорство с УМБАЛ „Свети Георги“, компания „Трафик“, при реализацията на който мобилен екип от специалисти и доброволци реагират при нужда и осигуряват доставка и транспорт.

През настоящата 2018-а година услугата се предоставя във всичките 6 района на града, като ползвателите й са предимно самотни трудно подвижни възрастни хора, изпаднали в криза. Те могат да подават сигнали в денонощния кол център и при необходимост да бъдат посетени от екип, който да им осигури храна и лекарства, а при желание доброволците могат да ги придружават при разходка или у дома.  Организират се и посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.

В проекта е засегната и много важна тема – превенцията на измами – телефонни и документални. Целта му е повече сигурност на възрастните хора: охрана на абонатите, както и движимото и недвижимото имущество в домовете им; елементарна система за повикване на патрул чрез слушалката на домашния телефон на абоната; денонощна връзка с полицейските органи и подаване на постоянна информация при съмнение за извършени престъпления или готвени такива, нарушения на пътната мрежа, електропреносната и водопреносната мрежа и др. Общата стойност на проекта е 211 200 лева.