Е. Захариева: България няма да е само територия за срещата ЕС-Турция

България и Румъния са изпълнили всички критерии за влизане в Шенген още през 2011 година

На срещата ЕС-Турция България няма да бъде само територия за нейното провеждане. Самият факт, че такава среща ще се проведе, вече е успех за Българското европредседателство. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на БНТ.

В никакъв случай нито на тази среща, нито на съветите, нито на Срещата на върха през май България не е само територия. За месец и половина председателство е ясно за гражданите, че страната ни върши добре ролята си на председател. "Важно за просперитета е да имаме добри отношения с Турция", призова Захариева.

По сумите ѝ по време на нашето председателство трябва да бъде взето решението за втория транш между ЕС и Турция, свързан с бежанската вълна. Първият е 3 млрд. евро. Ангажиментът е за 3+3 млрд.

"85% е намалял натиска по границата. Това стана в резултат на подписването на това споразумение", заяви Захариева.

България и Румъния са изпълнили всички критерии за влизане в Шенген още през 2011 година. По думите ѝ продължаващото несъгласие на част от държавите за това България и Румъния да влязат в Шенген е необяснимо. Захариева каза, че е добре да се обмисли предложението на румънския ѝ колега, въпросът за влизането ни в Шенген да бъде предложен за гласуване в Европейския съвет.