Община Генерал Тошево ще поиска от държавата собствеността върху бившата ЖП гара в града

Добруджанци

20-02-2018, 09:05

Снимка:

Община Ген. Тошево

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заловиха дрогиран водач от Ген. Тошево

Жена от Ген. Тошево изтеглила 170 лева с чужда дебитна карта

Общинският съвет гласува решение, с което даде съгласие да бъдат безвъзмездно придобити имотите в полза на общината

Община Генерал Тошево стартира процедура по деактуване на вече бившата ЖП гара Генерал Тошев в града. На редовно заседание на Общинския съвет в края на януари съветниците гласуваха решение, с което дадоха съгласие да бъдат безвъзмездно придобити в полза на Община Генерал Тошево държавни имоти, предоставени за управление на Държавно предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“, част от Български държавни железници (БДЖ).
След промяната на собствеността – от държавна в общинска, което Законът за държавната собственост регламентира, сградата ще бъде реновирана, като на втория етаж ще се обособят общински жилища. Съобразно обществената потребност и изпълнението на транспортната схема на БДЖ, ще бъде запазена и обновена чакалнята за пътуващи, която в бъдеще ще се поддържа от Община Генерал Тошево. Останалата част от първия етаж ще бъде отдадена за ползване на неправителствена организация.
Основната идея на предприетата мярка е засилване социалната роля при управление на публичната собственост и предоставянето на публични услуги в синхрон със стратегическите приоритети на общината.
Припомняме, че инициативата за прехвърляне на собствеността на настоящата ЖП спирка от държавата върху общината, дойде след множество запитвания от граждани за окаяното състояние на емблематичната двуетажна постройка. По настояване на кмета бяха предприети всички необходими действия, включително и срещи с ръководството на държавния превозвач, които доведоха до положително развитие на въпроса.