ПУ участва в японско-български проект за създаване на картинна книга за Пловдив

Мисия Пловдив

21-02-2018, 08:38

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Създаването на картинната книга цели да създаде възможност на хора от различни възрасти и групи в Пловдив да работят заедно в продължение на даден период от време

Преподаватели и студенти от Катедра „Етнология“ на Пловдивския университет  „Паисий Хилендарски“ и от университета „Тойо“ в Токио започнаха съвместна теренна работа в града под тепетата по проект, финансиран от Фондация „Тойота“. Темата на проекта –„ EXPLORING THE ART OF LIVING TOGETHER IN 21ST CENTURY ETHNICALLY DIVERSE EUROPE“, е особено актуална в контекста на съвременните предизвикателства на Европа и глобализиращия се свят.
Участниците – студенти от Токио и от Пловдив, както и група студенти от различни европейски страни, които в момента провеждат академичен обмен в ПУ „Паисий Хилендарски“ по програмата „Еразъм+“, през настоящата работна седмица ще посетят различни общности в многовековния град. Там те не само ще събират информация за това как различните хора под тепетата живеят съвместно в мир и разбирателство. Те ще създадат заедно „картинна книга“ за видяното, прилагайки широкоизвестния в Япония метод на проф. Ясухиро Ендо, един от инициаторите на проекта.
Създаването на картинната книга цели да създаде възможност на хора от различни възрасти и групи в Пловдив да работят заедно в продължение на даден период от време. Японските колеги са тук вече за трети път и това не е случайно – екипът вярва, че процесът на взаимното опознаване  и създаването на книгата е толкова важен, колкото и самото й ползване в училища, библиотеки, читалища и др., разказа проф. д.н.к. Мария Шнитер от Катедра „Етнология“ във Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.
Японската част на екипа се надява да научи повече за културата, традициите и историята на Пловдив и жителите му, както и да разбере повече за динамиката на „изкуството да живеем заедно”, което пловдивчани владеят отлично, коментира още проф. Шнитер. Тя допълни, че освен студенти и преподаватели от България и Япония, в проекта активно ще се включат и ученици от Пловдивската математическа гимназия, като те ще допринесат за една много важна част, а именно илюстрирането на книгата.