Близо 78 на сто от учениците в Добрич биха отказали наркотици, ако им предложат

Това сочат резултатите от социологическо проучване

Близо 78 на сто от учениците в Добрич биха отказали да приемат наркотици, ако приятел им предложи. Това сочат резултатите от социологическо проучване сред повече от 1600 ученици от девети до дванадесети клас в 14 училища, проведено от агенция "Алфа Рисърч" в края на миналата година, които оповести общинският съвет по наркотични вещества. В хипотетичната ситуация 13.8 на сто от гимназистите се колебаят какво биха направили, а 6.1 на сто признават, че са склонни да пробват наркотик, съобщава БТА.
Според 37.3 на сто от анкетираните в Добрич най-често ползваният наркотик в приятелския им кръг е марихуаната. Амфетамините и хашишът са другите сравнително често използвани наркотични вещества.
Сред най-важните причини за посягане към наркотиците учениците изтъкват желанието за приемане в групата, любопитството и удоволствието - всяка с около 40 на сто посочване. Втора група мотиви - с около 30 на сто споменавания - са опит за отстраняване на стреса, потискане на собствените проблеми и откъсване от реалността. Фактори като избягване на чувство за самота и приемане на наркотици от човек, когото харесват, също се коментират от учениците в проучването.
От общинския съвет по наркотични вещества посочват Добрич - заради съседството с курортни комплекси и селища - като сигурно средище за пласмент и разпространение на наркотици. Известни са четири смъртни случая в района след употреба на наркотици, а според статистиката на всеки един смъртен случай се падат по сто души, пристрастени към дрогата, обобщават в анализ от съвета.