Борисов: Столична община да помисли за скъпа зона в центъра

Мисия София

21-02-2018, 12:49

Снимка:

Пресцентър МС

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

СО получи пад 150 млн. лв. по ОП "Регионално развитие"

Йорданка Фандъкова: На този етап не мислим за поскъпване на платената зона за паркиране в центъра на столицата

„Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра и който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече“, каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. „151 млн. лв. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след „Витошка“, която стана прекрасна. Това е ул. „Граф Игнатиев“, всички прилежащи улици към тях. Новите трамваи не само гарантират чистота на въздуха, но и чистота от шума, защото всички тези 20 км трамвайни линии, които тропат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци, които има в момента“, коментира Борисов.

Министър-председателят заяви, че по времето, когато той е станал кмет на София, целият градски транспорт е бил по-стар от него. По думите му сега всичко е обновено и то по най-високи стандарти. „Като постигнете вече да се уплътни и с метрото вече зоната, трябва да направите скъпа зона в София – центъра. Така както цяла Европа – който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите. По-евтино и бързо е, но и 100% екологично чисто. Тези зони за отдих, парковете, домовете за социални грижи и това което правим, е изцяло в полза на хората“ подчерта премиерът.

„Надявам се до края на годината да почнем от „Младост“ от „Черната котка“ или „Църна маца“. От „Младост“ Горанов тръпне в очакване да започнем до „Църна маца“ и съответно от другата страна от „Борис III“ до магистрала „Люлин“, каза още Бойко Борисов. Кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че са разговаряли с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и очакват АПИ да обяви процедурата за избор на изпълнител за целия участък от ж.к. „Младост“ до автомагистрала „Тракия“ до средата на месец март. „Това означава, че имаме шанс до края на годината да започнем изграждането на разширението на Софийския околовръстен път“, каза още Йорданка Фандъкова.

„На този етап не мислим за поскъпване на платената зона за паркиране в центъра на столицата“, каза пред журналисти в Министерския съвет кметът на София Йорданка Фандъкова. „Една от най-важните мерки за подобряване чистотата на въздуха е стимулиране и насърчаване на повече хора да ползват градски транспорт. Затова всички усилия през последните години насочваме към модернизация и подобряване на градския транспорт. Закупуваме нови 120 автобуса на природен газ и обявяваме процедура за още 22. Наред със стимулите, трябва да има и рестриктивни мерки, за да можем да подобрим качеството на въздуха. Това е кауза за всички“, заяви Фандъкова.

По думите ѝ краткосрочните мерки при по-сериозни замърсявания включват и забрана за влизане в някои от зоните. „Рестрикциите биха могли да включат и по-скъпа зона за паркиране. На този етап не мислим за това. Знаете, че се разширяват зоните за платено паркиране. Тази мярка с ограничението във времето сама по себе си също е рестриктивна за автомобилите“, каза още Йорданка Фандъкова.