Борисов: България и Румъния заедно влязоха в ЕС, заедно ще влезнат и в Шенген

На 4-5 април у нас ще дойде председателят на една от партиите, участващи в коалиционното правителство в Холандия

Премиерът Бойко Борисов изрази очакване България и Румъния да бъдат приети в Шенген заедно. Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел в отговор на въпрос, свързан с обстановката в Румъния напоследък.

"Минавали сме през различни периоди – те са били по-напред от нас, ние също сме били по-напред от тях. България и Румъния заедно влязохме (в ЕС), заедно ще влезем в Шенген. Това са нашите обични съседи, трябва да правим всичко възможно да вървим заедно и да си помагаме. Би било грешно да се възползваме и да казваме „Идете настрани“. Нашата сила в региона е единството, подкрепата и в това да имаме просперитет. Заедно с колегите трябва да направим така, че да не се спираме, а да си помагаме и да вървим заедно напред", обобщи Борисов, цитиран от БТА.

По неговите думи може незабавно или в най-скоро време, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, нашите страни да бъдат приети в Шенген с въздушните и морските граници. "Там риск няма. Егоистичният риск идва от сухопътните граници, защото, ако ние станем външна граница на Шенген, до Амстердам няма къде да ги спират (мигрантите)", посочи премиерът. По неговите думи затова много държави се страхуват да подкрепят приемането на нашата страна в Шенген със сухопътните граници.

"Когато колегите от Вишеградската четворка казаха, че са готови да платят да направим заградително съоръжение и с Гърция, казах им, че мечтата на поколения българи и гърци е била да пътуват свободно, без огради. Не само отказах, а винаги заявявам, че на Гърция трябва да се помага с всичко, за да се справи с този проблем", посочи премиерът.

Той съобщи, че на 4-5 април у нас ще дойде председателят на една от партиите, участващи в коалиционното правителство в Холандия. Предвижда се гостът да посети границата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен