Първата индустриална зона от европейски тип се изгражда в Стара Загора

На церемонията по подписването на Меморандум за сътрудничество присъства министърът на икономиката Емил Караниколов

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД подписаха днес в Стара Загора Меморандум за сътрудничество за изграждане на индустриална зона „Загоре“.
На церемонията присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, областният управител Гергана Микова, председателят на ОбС Таньо Брайков, заместник-кметовете Йордан Николов, Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и секретарят на Общината Делян Иванов.
„Най-напред ще бъде създадено общинско акционерно дружество, а след това в него ще се включи и държавата“, обясни кметът Живко Тодоров. Общината ще участва с апортна вноска-терен от 115 дка в кв. „Зора“. В близост до обекта минават линии на градския транспорт, има ток, вода - всичко необходимо за изграждане на инфраструктурата на зоната. Кметът благодари на министъра на икономиката Емил Караниколов, че помага и държавата върви ръка за ръка със Стара Загора за изграждането на зоната.

„В Стара Загора ще направим първата индустриална зона по модерен европейски тип с предварително изградена инфраструктура“, каза министър Караниколов. Той съобщи още, че вчера е имало запитване за нея от потенциален инвеститор от автомобилния бизнес. „За нас е важно инвеститорите да идват, имаме още много работа, но съм сигурен, че в Стара Загора ще се получи“, категоричен бе министърът.
„Най-важното за една индустриална зона е местоположението, кадрите и инфраструктурата“, каза Антоанета Барес. Според нея, Стара Загора има добро местоположение и кадри, инфраструктурата е тяхна работа. Тя обясни, че финансовият ресурс е наличен и че Стара Загора е най-напреднала в подготовката и нещата ще се случат бързо. Парите, които ще даде държавата, ще отговарят на стойността на апорта на Общината, но ако има нужда от допълнителни средства, те ще бъдат осигурени.
Кметът Живко Тодоров информира, че цената на земята, с която Общината влиза в дружеството е около 5 млн. лв., вече се готви идейния проект за зоната, после ще се направи Подробен устройствен план и ще се обяви обществена поръчка за строителството. Според него догодина през есента, зона „Загоре“ може да е готова да посрещне първите инвеститори.
Министър Караниколов съобщи, че в момента има изключителен интерес към инвестиции в България. През изминалата година има реализирани 31 инвестиционни проекта за над 300 млн. лв. и 5 хиляди работни места. От началото на 2018 година има проекти за около 500 млн. лв. и 2 хиляди работни места. Разработват се още 21 проекта за над 1 млрд. лева и 4500 работни места. В Национална компания Индустриални зони пък се водят преговори с 18 инвеститори.
Общинският съвет в Стара Загора гласува единодушно решение за създаване на акционерно дружество за изграждане на зоната. Сега предстои ново решение, с което ще се утвърди устав и ръководство на това дружество. Идеята за изграждане на индустриална зона беше подкрепена от всички политически партии в Общинския съвет.