Т. Чобанов: Царските конюшни да получат най-високия статут на културна ценност

Мисия София

28-02-2018, 07:19

Снимка:

Столищна Община

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Павлова: Подадена е молба в СГС за обявяване на сделките за бившите царски конюшни за нищожна

Наше задължение е да пазим и предадем на следващите поколения обекти с културно значение

На 27 февруари 2018 г. в сградата на направление "Архитектура и градоустройство" – Столична община, се проведе пресконференция с участието на министъра на културата Боил Банов, зам.-кмета на Столична община по направление "Култура, образование, спорт и туризъм" доц. д-р Тодор Чобанов и главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

Основният акцент на пресконференцията бяха предложенията на Столична община за даване на статут на културна ценност на важни обекти и връщането на статут за обекти, на който той е бил отнет или не им е даден.

"Наше задължение е да пазим и предадем на следващите поколения обекти с културно значение. Първата стъпка за тяхното запазване е да им се определи статут на културна ценност или да им бъде върнат статут, когато е бил отнет. Окончателно решение за това дава Министерството на културата. Столична община настоява да бъде даден статут на сградата на Царските конюшни в София. Настояваме на обекта да бъде даден най-високият статут на културна ценност от национално значение", това каза доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София. Експонатите като каляски и др. се пазят в Музея за история на София. "Изключително важно е обектът да бъде защитен и да получи юридическото признание за своята значимост", каза още зам.-кметът д-р Чобанов.

Арх. Здравков направи презентация, в която посочи добри примери в София с извършени реставрационни дейности на исторически сгради, както и такива, за които са наложени санкции на собствениците поради липса на грижа за тях. За известната къща на арх. Фингов на ул. "Шипка" 38 арх. Здравко Здравков посочи, че е постигнато споразумение със собствениците за нейното възстановяване. Столична община направи предложения за мерки и финансови механизми за подпомагане собствениците на сгради – недвижими културни ценности, за извършване на дейностите по опазване, реставрацията и социализацията им. Друга сграда, за която Столична община предлага да ѝ бъде даден статут е на ул. "Хан Крум".

Министър Банов посочи, че има разбирателство със собствениците на "Двойната къща" на бул. "Васил Левски" да бъде възстановена цялостно. Относно "Къщата с кулата' на бул. "Джеймс Баучер" зам.-кметът Чобанов посочи, че "Столична община положи всички усилия тя да бъде съхранена, като поискахме още през 2015 г. от Министерство на културата да преразгледа снемането на нейния статут. Важно е също за открития амфитеатър при бул. "Дондуков" да бъде предприета аварийна консервация на археологическите структури, което трябва да разпореди Министерство на културата".