К. Кралев: При положение, че няма медал, няма как да бъдем доволни

В действителност нямаме и големи традиции в зимните спортове

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви в ефира на БиТВ, че отборът на Норвегия на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг грубо е нарушил феърплея. Причината са лекарствата, които използват спортистите.

Кралев обяви, че голяма част от тях са диагностицирани като астматици, а препаратите, които взимат, с разрешение на антидопинговата комисия, помагат за доброто им представяне в дисциплините.

Норвежкият отбор спечели най-много медали на приключилите Зимни олимпийски игри - 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови. Според "Тайм" бюджетът за спорт на скандинавската страна е 30,47 млн. лева, а част от състезателите работят като водопроводчици, дърводелци и учители, когато не се състезават.

"Дайте да не коментираме такива несериозни неща. Какви водопроводчици, като целият отбор на Норвегия в ски бягането и биатлона са астматици. Дойдоха със съответните препарати. Всички знаят за какво става въпрос. Аз го приемам го като нарушен феърплей", заяви Кралев.

"Очевидно норвежките лекари са издали такива документи, хората се водят за астматици и всички носят препарат за астма, който е свързан с повишаване на кислородния обмен в организма. От години всички коментират как в норвежките национални отбори в ски бягането и биатлона всички до един са астматици. Те носеха препарати против астма, колкото всички останали държави. По правилата е. Нищо не можеш да кажеш, след като са получили такива сертификати. Това е публична тайна от много години. От много олимпиади е така", добави той.

Той коментира и българското представяне в Южна Корея, като заяви, че липсата на спортна инфраструктура за зимни спортове у нас е една от причините за липата на медал.

Най-доброто класиране на родни олимпийски спортист в Пьонгчанг е шестото място на сноубордистката ни Александра Жекова. "При положение, че няма медал, няма как да бъдем доволни. В действителност нямаме и големи традиции в зимните спортове. Имаме успехи, имаме 6 медала, но те по-скоро са плод на индивидуалния талант и гения на отделни спортисти, отколкото на сериозни традиции. В биатлона имахме надежди за по-добро представяне. Все още сме далече от медалите. През целия сезон показвахме форма, която ни даваше надежда за класиране в топ 10, но за съжаление не се получи. Желание и очаквания винаги има, защото държавата отделя немалко средства за подготовка на тези спортове. Годишният бюджет е около 3,5 млн. за всички федерации. Това не е достатъчно. Тези средства обезпечават подготовката на елитните спортисти. Липсата на бази и спортна инфраструктура за зимни спортове не позволява да се изгради конкурентна среда и условия за трениране на подрастващите. Повечето ни елитни спортисти се подготвят в чужбина. Няма как да сме доволни, след като нямаме медал!", каза Кралев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен