Кметът на Северен положи цветя пред паметната плоча на братята Христо и Георги Търневи

Мисия Пловдив

02-03-2018, 12:16

Снимка:

район „Северен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През целия ден инж. Р.Ралев ще гостува на изяви в чест на националния празник

Кметът на район „Северен” инж. Ральо Ралев и представители на администрацията положиха цветя пред паметната плоча на братята Христо и Георги Търневи - двамата родолюбци, отдали енергията, състоянието и живота си  за свободата на България.
През 2014 г. именно районната администрация положи усилия, за да възстанови паметната плоча в чест на двамата участници в Пловдивския революционен комитет, основан от Васил Левски през 1869 г. От онова време техният хан става убежище и закрилник на знайни и незнайни синове на България, врекли се да отвоюват нейната свобода. Тук е стъпвал кракът на Левски, Волов, Бенковски – безсмъртни герои на драматичната епоха.
По случай 140 години от извоюването на свободата на това паметно място днес кметът, неговият екип, граждани на район „Северен” положиха цветя и се поклониха пред делото и светлата следа, оставена от нашите предци, отдали най-скъпото – живота си, за нейното свободно развитие.
През целия ден инж. Р.Ралев ще гостува на изяви в чест на националния празник. Такива предстоят в СУ „Н.Вапцаров”, във Военния клуб, където ОУ „Й.Йовков” ще представи „Слово и завет” – инсценировка по случай 170 години от рождението на гениалния поет революционер Христо Ботев и 140 години от Освобождението. Вечерта в зала „Съединение” най-малките жители на района – децата от ДГ „Захарно петле”, техните учители и родители ще посрещнат 3 март с Урок по родолюбие – „С България в сърцата”.