К. Ананиев: Ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на 400 линейки

Общество

02-03-2018, 14:37

Снимка:

Министерство на здравеопазването

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

К. Ананиев е поискал оставката на шефа на НЗОК

К. Ананиев се ангажира да разработи нов модел на медицинска помощ

Първите доставки ще започнат още в края на тази година

Изготвя се необходимата документация за обявяване на обществената поръчка за доставка на 400 медицински превозни средства с необходимото оборудване. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос за състоянието на специализирания автомобилен парк към центровете за спешна медицинска помощ по време на петъчния парламентарен контрол.

„Моят предшественик е заявил, че това ще стане в края на 2019 година, в резултат на ускоряване на този процес от моя екип, първите доставки ще започнат още в края на тази година“, обясни той. „Министерството предвижда изпълнението на голям инвестиционен проект по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 с основна цел обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудване в системата на спешната помощ в цялата страна с общ бюджет 163,5 млн. лева“, посочи Ананиев.

„Проектът включва 237 обекта от системата на спешната помощ в цялата страна. Спешни отделения в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове, 170 филиала за спешна медицинска помощ и 6 изнесени екипа извън областните градове“, уточни той.

„Центровете за спешна медицинска помощ разполагат с достатъчно на брой линейни и медицинско оборудване, разположено в тях“, поясни здравният министър.

„Основните автомобили и медицинско оборудване към тях, с които се изпълняват повикванията за спешна помощ, са закупени през 2007-2009 година. 56 от тях са закупени в края на 2015 година и началото на 2016 година“, коментира Кирил Ананиев.

„В докладите и анализите на директорите на центровете за спешна медицинска помощ няма сигнали и индикации за риск за невъзможно изпълнение на основната им дейност. Отбелязва се значителна амортизация, както на линейките, така и на оборудването. Ежегодно министерството осигурява на центровете бюджет за поддържане на линейките и оборудването в състояние за осъществяване на дейността им“, каза още той.