Кметът преряза лентата на поредния обновен участък от булевард „Васил Априлов“

Мисия Пловдив

02-03-2018, 16:07

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това беше проект, с който нито една администрация до момента не се захващаше, тъй като беше прекалено голям обект, скъп и създаваше неудобство на гражданите

Булевард „Васил Априлов“ е отворен за движение за автомобили. Лентата на поредната обновена отсечка от ключовата пътна артерия беше прерязана ден преди Националния празник от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, ресорният му заместник инж. Златин Велев, кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и представител на фирмата-изпълнител.

Обособени са места на паркиране на автомобили, автобусните спирки и контейнерите за отпадъци. Поставени са и два нови светофара – на кръстовището с булевард „Свобода“ и улица „Генерал Данаил Николаев“, които са включени към Центъра за управление на трафика. Подменена е ВиК мрежата, тротоарната настилка, прокарана е газификация и топлофикация.

„Това беше проект, с който нито една администрация до момента не се захващаше, тъй като беше прекалено голям обект, скъп и създаваше неудобство на гражданите. Това беше един от булевардите, който се нуждаеше от спешна реконструкция от гледна точка на трафика, който преминава през него. Той беше един от обектите, който присъстваше в много предизборни кампании и много кандидати за кметове бяха ангажирани с него. Ние решихме този голям проблем, премахнахме паважната настилка, с което намалихме шума, вибрациите от автомобилите и прахът, който се вдигаше“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

В момента текат отчуждители процедури на имотите, които попадат в проекта за разширение от западната страна на пътя. Община Пловдив работи и под документацията за ремонта на продължението на булеварда към „Голямоконарско шосе“ и изхода към магистрала „Тракия“.

Ремонтът на булевард „Васил Априлов“ приключи преди предвидения срок, за което помогна и леката зима, която беше благоприятна за извършване на строителни дейности.

Кметът Иван Тотев посочи, че в плановете на Общината е към средата на годината и булевард „Руски“ също да бъде готов, като следващата седмица предстои затварянето на още един участък за ремонт.

„Реконструкцията на булевард „6-ти септември“ до кръговото кръстовище на магазин „Бриколаж“ може да продължи, след като ВАС се е произнесъл в полза на Община Пловдив по делото за отчуждаване на сградата на автосервиза“, съобщи още кметът. Ще бъде даден срок на собственика да я премахне, в противен случай това ще направи Община Пловдив, за да бъде отворен излаз към булевард „Марица“ – юг, стана ясно днес.

„Надяваме се тази година да е последната с големи задръствания заради ремонти на основни булеварди. Това обаче не означа, че спираме да работим по подобряване на инфраструктурата на града. Напротив, в момента започваме подготовка по възлагане на ремонта на булевард „Христо Ботев“, който е тежък обект и ще се изпълнява няколко години“, обясни още кметът и посочи, че се предвижда да бъдат подменени магистралните водопроводи и сградни инсталации от Централна гара до „Коматевско шосе“ и до „Пещерско шосе“, като ще бъде премахнат и паважа на булевард „Копривщица“. Стойността на проекта е 7,5 милиона лева.

Строителната програма на Община Пловдив върви по план, с повишаване на температурите районните кметове ще започнат работа по вътрешнокварталните улици.