Градът ни отбелязва с богата празнична програма 140 години от Освобождението на България

Животът

03-03-2018, 10:19

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

От 11.30 часа започват ритуалите за поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Освободителя

Община Бургас е подготвила богата празнична програма по повод Националния празник на Република България - 3 март. Градските чествания започват на 2 март (петък) от 18.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "А. Г. Коджакафалията",  с откриването на изложба "140 години свободна България". В нея с експонати от фондовете си ще участват Регионален исторически музей, Държавен архив - Бургас, РБ "П. К. Яворов", БХГ "Петко Задгорски".

На 3 март от 11.00 часа на пл. "Атанас Сиреков" тържествено ще бъде издигнат националният флаг. От 11.30 часа започват ритуалите за поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Освободителя на Бургас - полковник Александър Лермонтов, паметниците на Руския лазарет и загиналите български възрожденци в Приморски парк и на руските освободители до Съдебна палата.

 Oт 12.00 часа "В прослава на Свободата" на пл. "Св. св. Кирил и Методий"  бургазлии и гостите на града ще могат да  се насладят на зрелищен концерт-спектакъл "Ние, българите", с участието на ансамбъл "Чинари". Присъстващите ще имат възможността да получат юбилеен вестник, издаден от Община Бургас по случай 140 от Освобождението и картичка с химна на Република България. Всеки ще може собственоръчно да изсече за спомен монета с българския лъв и надпис "140 години Свобода". Общината кани всички родолюбиви бургазлии да се включат и в мащабно всенародно пеене на химна на Република България, както и в празнично хоро заедно с ПФА "Странджа".

Концертът се нарича "Аз съм българче свободно" и ще се проведе със съдействието на Община Бургас, РУО - Бургас и Младежки културен център на 1 март от 18 часа в Дома на нефтохимика. В него ще участват Гюлсюм Али и акробалет "Тиара", Хорова школа "Милка Стоева", децата от ЦДГ "Златното ключе", Брейк клуб "Бляк стайл", Танцово студио "Дюн", КСТ "БУРГАС 1975", Фолклорен танцов ансамбъл "Никола Гинов", ВГ "Морски песъчинки". Входът е свободен

Концертът е част от кампанията на БНР - Бургас "140 години свобода", посветена на годишнината от Освобождението на България от османско иго. Тя включва още:

- Ефирни рубрики;

- Състезание по история "Влез в час с БНР - Бургас" за учениците от XI и XII клас на Профилирана търговска гимназия Бургас, ППМГ "Акад. Никола Обрешков", СУ "Св. св. Кирил и Методий", ГРЕ "Г. С. Раковски";

- Конкурс за рисунка "Свободата и нейните герои" за ученици от 7 до 18 години.