Н. Нанков: Строителството на Хемус към "Боаза" започва в края на март

Новото трасе към Ловеч и Плевен ще излезе с 300 млн. лв. по-евтино

До 20 март ще започне реалното строителство на новия участък от магистрала "Хемус" от Ябланица до пътен възел "Боаза". Това съобщи в Ловеч министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предава БиТВ, цитирайки БТА.

По думите му проектирането на трасето от 9,3 км все още тече, а изграждането му трябва да бъде завършено за година и половина.

Нанков допълни, че в момента се извършва проектирането и геологията в участъка между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен от път II - 35.Строителството на трасето, с дължина 52 км. ще бъде разделено на три етапа. В средата на годината ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител.

"С това проектиране променихме параметрите на автомагистралното трасе. Проектната скорост е 120 км. / ч., но позволената скорост ще е 130 км./ч.", поясни регионалният министър.

Той добави, че по този начин от държавния бюджет, от който се финансира строителството на магистралата, ще бъдат спестени 300 милиона лева. "С новото проектиране спестяваме седем мостови съоръжения и три дълги тунела.", каза още Николай Нанков.