А. Гутериш: Македония да използва положителната динамика в преговорите с Гърция

Промяна в конституцията не е гаранция за Гърция за трайно решение на спора за името, коментира Зоран Заев

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев, че го поздравява за реформите, извършвани от правителството в Скопие, включително и за положителния подход в отношенията със съседните държави. Португалецът е изтъкнал, че трябва да се използва положителната динамика в преговорите с Гърция за името, за да се постигне взаимно изгодно решение на спора. Гутериш е добавил, че ще говори и с гръцкия премиер Алексис Ципрас и насърчава двамата министър-председатели и правителствата на двете страни да продължат да работят за разрешаването на дълголетния спор.

Промяна в конституцията не е гаранция за Гърция за трайно решение на спора за името, коментира Зоран Заев в отговор на гръцкото настояване за конституционни промени като условие за постигане на споразумение. Македонският премиер предлага на Гърция възможността за международен договор, основан на международното право. В телефонния разговор между Заев и Гутериш Договорът с България е оценен положително и е изтъкнато, че освен че е подобрил двустранните отношения, той има положително влияние и върху отношенията между съседите в региона.

Заев е изразил мнение, че Договорът с България е подействал стимулиращо и за преодоляването на проблема, който Република Гърция има с конституционното име на Република Македония.