Първият в страната ученически гвардейски оркестър ще бъде официално представен за Празника на Плевен

Мисия

07-03-2018, 14:15

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Създават гвардейски ученически отряди в цялата страна

В СУ "Иван Вазов" - Плевен създават Първи за страната ученически гвардейски оркестър!

Ваня Дражева: Ученическият гвардейски отряд ще бъде вдъхновител на Плевен

Георг Спартански покани II-ри ученически гвардейски отряд в ритуала по повод 3 март пред Мавзолея

Президентът поздрави II-ри ученически гвардейски отряд към ОУ "Д-р Петър Берон" - Плевен

Д-р Денислава Ангелова: II-ри ученически гвардейски отряд става част от новата история на Плевен

"Бероновци" развяха осветеното знаме на гвардейския си отряд (Галерия)

Освещават тържествено знамето на Втори ученически гвардейски отряд към ОУ "Д-р Петър Берон" - Плевен

Министър Каракачанов идва в Плевен за връчването на знамето на Втори ученически гвардейски отряд

Инициативата е под патронажа на президента на България и с подкрепата на МО и Националната гвардейска част

Днес официално бяха представени подробности около работата по създаването на първия гвардейски оркестър в страната - в СУ "Иван Вазов" - Плевен. На пресконференцията в училището участваха взеха Димитър Митев - директор на училището, д-р Денислава Ангелова - председател на асоциация "Докосни дъгата" и инициатор за сформирането на гвардейски отряди в страната, полковник Кънчо Иванов - зам. командир на Националната гвардейска част, подполковник Ради Радев - главен диригент на българската армия и началник на гвардейския представителен духов оркестър, Иво Антонов - дирeктор на дирекция "Социална политика" в МО и Ваня Дражева - директор на ОУ "Д-р Петър Берон".

В зала "Европа" на най-голямото училище в Плевенска област бяха и част от учениците, които скоро гордо ще носят гвардейските униформи.

"Днес даваме старт на нашия първи за страната гвардейски ученически духов оркестър. Изключително съм щастлива, че това се случва в родния ми Плевен", сподели д-р Денислава Ангелова. "Надявам се около 15-ти май, за Празника на Плевен, да представим оркестъра официално. Инициативата е под патронажа на президента на България Румен Радев и с подкрепата на Министерството на отбраната. Както и с любезното участие и съдействие на Националната гвардейска част", допълни д-р Ангелова, която само преди месец осъществи успешно реализацията по създаването на Втория за страната ученически гвардейски отряд в ОУ "Д-р Петър Берон" - Плевен.

"Стартираме първия ученически гвардейски оркестър, но се надяваме да не бъде последния в страната. С тази наша идея искаме да увлечем да се създадат оркестри в много градове в страната. Всичко каквото можем ще направим в подкрепа на децата. От тях се иска само желанието. Надяваме се с общи усилия през май месец обществеността да види децата и да представим оркестъра, а самото обучение ще продължи по-дълго", каза Димитър Митев пред присъстващите. "Всяко нещо в това училище е направено с много труд, Аз съм на този принцип, че не е направено само онова, което не е започнато. Важното е, че сме го започнали и няма да се откажем" , подчерта той.

"Само мога да ви поздравя и да ви кажа, че сте истински щастливци, защото не е лесно човек да се занимава с музика. Доказано е, че има три момента, които са много важни за човека - цифрите, буквите и нотите. С нотите човек се докосва до божественото и може да борави с оня момент от човешкия живот, в който състоянието и емоцията е най-важна. Няма да ви бъде лесно, но не трябва да се отказвате", обърна се подполковник Ради Радев към учениците.

Той разказа любопитни подробности около историята на гвардейския оркестър, подчертавайки, че музикантите винаги са били на предната линия и са изпълнявали маршове по време на бойните действия.

"Трябва да се гордеете, че се захващате с нещо толкова важно. Гвардейският оркестър е една от визитките на българската държава и има много богата и разнообразна история. Преминал е през много перипетии, но малко или много той е запазил своето достойнство и функции, които е изпълнявал преди 140 години", посочи подп. Радев. Той пожела хъс на децата и да се стремят да присъединят още свои връстници към каузата, защото няма нищо по-хубаво от това да има в пътя на един човек много музика, защото музиката е красота и дава много положителни емоции. "Музиката ще ви научи на много неща. Тя само дообогатява да израснете като едни стойностни, добри и честни хора на тази земя", завърши главният диригент на българската армия и началник на гвардейския представителен духов оркестър.

"Радвам се, че Плевен вече има свой гвардейски отряд след първия в Кърджали, а сега първи ще имате оркестър. Традицията с оркестрите в училищата датира може би от началото на третата българска държава", припомни Иво Антонов. "Когато аз бях ученик всяко училище си имаше свой духов оркестър, който водеше манифестациите при всеки 24 май. За съжаление тази традиция отпадна, разформироваха се, но както съм казвал и друг път по други поводи - където е текло, пак ще тече. В СУ "Иван Вазов" ще се възстанови ученическият оркестър, а за нас от МО най-радостното е, че той ще бъде и гвардейски такъв", добави той. "Връзката между народа и войската съществува още от създаването на българската държава. Тя е създадена с меч и копие, в кон, в битка. Това е нашата традиция - воините, силата, величието, могъществото. Ние сме българи и затова трябва да помним и тачим нашите традиции", каза още Иво Антонов. Той изрази увереност, че гвардейският оркестър към СУ "Иван Вазов" ще бъде гордост за всички плевенчани.

Г-жа Ваня Дражева, директор на ОУ "Д-р Петър Берон", поздрави г-н Димитър Митев и учениците от СУ "Иван Вазов" за смелостта, желанието и ентусиазма, с които се включват в създаването на първия гвардейски ученически духов оркестър. "Ние сме горди, че в ОУ "Д-р Петър Берон" създадохме първи за Плевен и втори за България гвардейски ученически отряд. Децата са много горди, че имат честта да обличат гвардейската униформа и на 3 март стояха редом до военните формирования на Плевен. Много съм щастлива, че ще можем оттук нататък заедно да дефилираме заедно на празниците на града, защото оркестър с отряд ще бъде много по-тържествено и по-красиво ", сподели г-жа Дражева пред г-н Митев и възпитаниците му.
Учениците на СУ "Иван Вазов" не скриха своето вълнение и след пресконференцията споделиха, че смятат начинанието както за увлекателно, така и за изключително отговорно. Репетициите им са започнали преди два месеца, но оттук нататък ще подходят към тях с още повече хъс и желание.