ГЕРБ-Добрич организира концерт, посветен на 75-годишнината от спасяването на българските евреи

На 11 март, неделя, от 16.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“

Жени ГЕРБ-Добрич организира на 11 март, неделя, от 16.00 ч.  в Огледална зала „Нели Божкова“ концерт със свободен вход по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста. Той е под наслов „Тода Раба” – в превод от иврит „благодарност“, което е и посланието към българския народ за спасените евреи. През 1943 г. със своя забележителен държавнически акт България спасява от депортация в хитлеристките концентрационни лагери всички свои 48 000 поданици от еврейски произход и това й отрежда почетно място в световната история.

Със своя неповторим стил, признатите творци Даниела Димова - сопран, Жанета Бенун-Николаева - пиано, и Красимир Щерев - цигулка, ще пресъздадат благодарността за хуманното дело чрез магията на музиката. Солистката Даниела Димова ще изпълни песните, включени в концерта, на 5 езика, като 4 от тях са еврейските – ладино, иврит, идиш и арамейски - древния език, на който е говорил Христос.

Концертът ще започне с „Каддиш” от Морис Равел (Каддиш - молитва, която синът чете на гроба на баща си). Публиката ще чуе и популярните еврейски песни „Хава Нагила“ и „Horchat Hai Caliptus“.

Специално място в програмата е отредено на музиката от известния филм на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер”, пресъздаващ историята на над 1000 евреи, спасени от бизнесмена Оскар Шиндлер по време на Втората световна война.

В програмата са включени обработки на Панчо Владигеров „Чудила се й мила мама“ и „Биляна платно белеше“, на Николай Кауфман „Балалайка“ и „Шалом алейхем“. Произведенията в концерта „Тода Раба”, обработени от Жул Леви, са най-много. Те са подарени лично от композитора на Жанета Бенун.

Покана да бъде гост на концерта е отправена и към председателя на Регионалната организация на евреите “Шалом” – Варна, Олег Калдерон.

Концертът е под патронажа на народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев. Входът е свободен.

 

Даниела Иванова – Димова – сопран  

Завършва през 1990 г. оперно пеене в ДМА „Проф. Панчо Владигеров” София, в класа на проф. Реса Колева. През 1991 г. специализира в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим (1991), при проф. Маргарита Лилова (1993), проф. Ида Фарина в Милано (1998).

През 1990 г. дебютира на сцената на Русенската опера, а от 1991 е солистка на Варненската опера.

През 2014 г. завършва магистратура по специалността „Арт-мениджънт” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. От 2009 г. e директор на Оперно-филхармонично дружество Варна,  а от 2010 г. оглавява новосъздадения Театрално-музикален продуцентски център Варна, в който са обединени Държавна опера Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.

В творческата биография си има около 30 солистични сопранови роли от опери на Пърсел, Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Пучини, Й. Щраус и др., както и голям репертоар от областта на кантатно-ораториалния жанр, камерни творби и солови песни от Бах, Перголези, Вивалди, Моцарт, Шуберт, Росини, Верди, Р. Щраус, Шьонберг, Карл Орф, Б. Бритън и др., както и в жанра на мюзикъла със спектаклите "Хелоу, Бродуей" (2012), "Супер Стар Гала" (2013) и рок операта „Исус Христос суперзвезда” от А. Л. Уебър (2014).

Участва многократно в почти всички български оперни театри и музикални фестивали: “Варненско лято”, “Софийски музикални седмици”, “Европейски музикален фестивал”, както и в Испания, Португалия, Белгия, Швейцария, Италия, Австрия, Египет. Има издадени CD със Сефарадски песни – транскрипция на Жул Леви и Кабаретни песни от Арнолд Шьонберг, Ешкеназки песни, обработени от акад. Николай Кауфман и песни от Курт Вайл.

Жанета Бенун-Николаева - пиано

Родена в еврейско семейство в гр. Русе. Завършва музикална гимназия в родния си град и Музикалната академия в София в класа по пиано на проф. Лили Атанасова. През 1974 г. става Лауреат на Националния конкурс "Св. Обретенов" - Провадия.

Работи като преподавател по пиано в Музикалната гимназия в гр. Русе. Има редица изявени ученици - лауреати на наши и международни конкурси.

Пианист и хормайстор на смесен хор “Дунавски звуци” – Русе (1978-1988г.) и смесен хор “Лидия Душек” - Варна (1995-2005г.) а от 2010 год. на смесен хор „Морски звуци” Варна. Трите хора са носители на много награди на български и международни конкурси.

Участвала като корепетитор и преподавател по музикална интерпретация във вокалните майсторски класове на проф. Маргарита Лилова, Калуди Калудов, Венци Кацаров и др. Понастоящем е корепетитор във Варненска Опера. Жанета Бенун и Даниела Димова гостуват успешно на няколко поредни издания на Европейски музикален фестивал, както и в чужбина. Имат издадени 2 CD с еврейски песни.

Красимир Щерев – цигулка

Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив, в класа по цигулка на Елена Дойкова, а след това бакалавърска и магистърска степен в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив при проф. Недялчо Тодоров.

През 1990 г. основава Студентски струнен квартет „Форте“, на който е ръководител до оттеглянето си през 1993 г. С квартета има многобройни концерти както в страната, така и в Англия, Франция, Швейцария, Германия.

От 1993 до 1996 г. работи като артист-оркестрант в Държавна филхармония – Пловдив.

От 2003 до 2006 г. е в състава на Австрийския Виена Валцер Оркестра, От 2004 г. работи в Оперно-филхармонично дружество – Варна, като участва във Варненски камерен оркестър и оркестър Симфониета,  на които е концертмайстор.

От 2009 г. е концертмайстор на Държавна опера – Варна, а от 2012 е концертмайстор на камерен оркестър „Камерата Орфика“ към НБУ.

ТОДА РАБА

(благодарност)

Концерт, посветен на 75 години от спасяването на българските евреи

Даниела Димова- сопран

Жанета Бенун-пиано

Красимир Щерев- цигулка

Програма:

1.Каддиш

Муз. Морис Равел

2. Morena me jaman

Обр. Жул Леви

3. Durme, durme

Обр. Жул Леви

4. Avretupuertaserrada

Обр. Жул Леви

5. Чардаш

Муз. Й. Хубай

6. Чудила се й мила мама

Обр. Панчо Владигеров

7.Биляна платно белеше

Обр. Панчо Владигеров

8.Siciliana

Муз. М.Парадиз

9. Хава Нагила

Популярна еврейска народна песен

10. Solo con ti

Обр. Офер Бен Амос

11. Micorason

Обр. Офер Бен Амос

12. Caminandopor la plaza

Обр. Жул Леви

13. Los bilbilicos

Обр. Жул Леви

14. Балалайка

Обр. Николай Кауфман

15. Тема из филма „Списъкът на Шиндлер“

Муз. Джон Уйлямс

16. Шаломалейхем

Обр. Николай Кауфман

17. Adio, querido

Обр. Жул Леви

18. Авраам Авину

Обр. Жул Леви

19. HorchatHaiCaliptus

Популярна израелска песен

20. Цъфнало й бяло кокиче

Обр. Панчо Владигеров