Т. Дончев: На правителствата на Борисов предложение от ЧЕЗ не е правено

Разговорът с Гинка Върбакова беше изключително интелигентен със спокоен тон

Правителството никога не е водило война с който и да било бизнес – малък, голям, чужд или български, още повече такива емоционални категории като отмъщение. Това каза в ефира на Битв вицепремиерът Томислав Дончев.

"На правителствата „Борисов 1, 2 и 3” предложение от ЧЕЗ към държавата не е правено", каза в коментар на интервюто на Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на ЧЕЗ.

"Енергоразпределително дружество не се купува, както се купува автомобил, велосипед или мотоциклет", заяви Дончев.

„Това се прави с писмо, аз такова писмо не съм виждал. Ако подобно предложение е правено в други правителства, служебни, това е друг въпрос, но ще се провери”, каза още вицепремиерът.

Дончев коментира и протестите във връзка със сделката: „Не очаквайте от мен да бъда дотолкова дебелокож да подценявам която и да е форма на обществено недоволство, особено когато е под прозорците ми, макар че в конкретния случай това си беше изнесено заседание на парламентарната група на левицата, плюс приятели. Разбира се, всеки има право да организира протести, включително политически, какъвто беше днешният. Ако нещо ме притеснява, това е по-скоро радикалната реторика, свързана с послания против ЕС. Ако продължаваме така, скоро въпросът няма да е даже кой да управлява, а ще може ли изобщо да се управлява, защото се получава така, че опозицията системно унищожава целия инструментариум на държавността, с който могат да се правят политики”.

"ЕС вече е лош, това е ясно. Не бива да се слушат гласовете от чужбина, макар че ние сме членове на ЕС и трябва да спазваме европейското законодателство като минимум. После – щом е концесия е нещо лошо, конвенция, в последно време по дефиниция е нещо лошо, обществена поръчка е нещо лошо, европейски пари – това са пари за крадене, без ефект, това е обезателно далавера. Като изброим още три-четири сфери, където са насочени ударите върху опозицията, простете, но то не остана управленски инструментариум, с който някой може да управлява, да прави политики", каза вицепремиерът.

"Разбирам, че образно казано трябва да се стреля по екипажа и по капитана, но трябва да се пази лодката, защото ние друга лодка нямаме, имаме една държава", изрази се образно Дончев.

"Ако в нечия глава се прожектира римейк на събитията от 2013 г., няма причина да се случи същото", категоричен беше вицепремиерът.

На въпроса разбрал ли е кои са гадовете, Дончев отговори, че едва ли можем да го сведем до множество с ясно описание на участниците.

Според него това са тези, които се опитват да придобият политически ползи с неполитически средства – полупартизантски методи.

"Разговорът с Гинка Върбакова беше изключително интелигентен със спокоен тон. Тя беше бизнес грамотна и с лекота коментираше детайли около дружеството си и сделката", поясни Томислав Дончев.

"Искането държавата да участва в сделката е продиктувано от това, че тя трябва да се намеси и да гарантира спокойствието на всички хора, които с основание или без основание са тревожни", поясни вицепремиерът.

Борисов е поискал пълен контрол – 100% от собствеността на дружеството. Коментирани са от 34% до пълната собственост – категоричен отговор от нейна страна нямаше и то не за друго, а защото е нужно и съгласието на този, който продава.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен