Андрюкайтис: Изработва се кодекс за храните, който да се прилага в целия ЕС

Политика

08-03-2018, 09:50

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

БАБХ работи по ново изследване за двоен стандарт

Има двоен стандарт, както при качеството, така и в цените на продуктите в отделните държави

Трябва да има справедливи правила на пазара във всички 28 страни от Европейския съюз, каза европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис в ефира на БНТ.

Той призна, че има двоен стандарт, както при качеството, така и в цените на продуктите в отделните държави. Това се дължи не само на производителите, но и на местните икономически условия, данъците и акцизите, налагани от правителствата. В момента се изработва кодекс за храните, който да се прилага в цялата общност.

"Трябва условията да са справедливи, да са справедливи и ние предлагаме този нов кодекс за поведение за всички 28 държави членки. Имаме възможност да дадем повече правомощия на институциите, които се занимават с качеството, да се справят с тези теми. Но е необходим един обществен дебат. И да е ясно, че и в България, и в Германия, и в Литва се работи по тези въпроси, защото е необходимо конкуренцията да е справедлива и единният пазар да се ръководи от справедливи правила. И много въпроси трябва да бъдат решени", коментира евродепутатът.