Лавров: Русия се надява срещата между Тръмп и Ким Чен-ун да се състои

Свят

09-03-2018, 11:13

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се срещнат до месец май

Безусловно това е необходимо, за да се нормализира ситуацията около Корейския полуостров

Руската страна се надява, че договореността за среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун ще бъде реализирана, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. "Смятаме това за стъпка в правилната посока. Едва днес разбрахме за тази договореност, надявам се тя да се реализира. Безусловно това е необходимо, за да се нормализира ситуацията около Корейския полуостров", заяви Лавров, цитиран от ТАСС, предава БНТ.

"Приветстваме също договореността между Сеул и Пхенян да проведат междукорейска среща на върха, както схващам, през април", добави той.

"Всичко това е точно за каквото призоваваха и Руската федерация, и КНР, и много други страни, обявявайки се за разведряване на атмосферата около ядрения проблем на Корейския полуостров и за действия не чрез заплахи, не чрез ултиматуми, не чрез едностранни санкции, а посредством диалог на основата на взаимно уважение, чрез търсене на договорености, които да задоволят всички страни", подчерта руският външен министър.

Лавров изтъкна, че е от голямо значение договореността за среща на върха между Вашингтон и Пхенян "да приключи не само с разговор, а да отвори път към подновяване на политически преговорен процес в пълен формат за уреждане на ядрения проблем на Корейския полуостров въз основа на принципите, одобрени на шестстранните преговори и в Съвета за сигурност на ООН".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен