Цветанов: Една от основните цели пред ГЕРБ и ЕНП е преодоляването на популизма

Силата на системните партии е, че провеждат реални политики с видими резултати

Основните предизвикателства пред ГЕРБ и ЕНП сега са утвърждаването на европейските ценности и преодоляването на популизма. Като системни партии през годините доказахме, че стоим близко до хората и решаваме проблемите им. Това заяви днес в София зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов на форум на групата на ЕНП в Комитета на регионите.

С тази проява Европейската народна партия, заедно с ГЕРБ, поставиха началото на инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 г. под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“. По думите на Цветан Цветанов този форум дава една добра перспектива както за България, така и за силна и обединена Европа.

„Силата на системните партии е, че провеждат реални политики с видими резултати. Затова ГЕРБ участва в редица инициатива на местно и международно равнище, за да може хората да усетят промените. През изминалия програмен период българските общини са имали възможността да кандидатстват за проекти на стойност 3,3 млрд. евро, а за новия период средствата са в размер на 3,7 млрд. евро. Това е европейската солидарност на Европа“, категоричен бе Цветанов и посочи, че подготовката за новата Многогодишна финансова рамка е също едно от основните предизвикателства пред Съюза. „От ключово значение е да запазим кохезионната политика“, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ.

„Основният приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС е очертаването на европейска перспектива пред Западните Балкани. Гарантирането на европейско бъдеще на страните от региона ще бъде една допълнителна сигурност за цяла Европа“, подчерта той.

„Днес даваме старт на подготовката за европейските избори през 2019 г., а те на свой ред ще бъдат генерална репетиция за ГЕРБ за предстоящите местни такива по-късно през следващата година“, посочи Цветанов и уточни, че кметовете на ГЕРБ в момента представляват над 5 млн. българи. „Този наш успех обаче не е привилегия, а отговорност. Отговорност към нашите работодатели – гражданите“, категоричен бе председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите му ГЕРБ никога не е късала връзката си с лидерите на ЕНП. Цветанов обясни, че именно тази връзка е една от причините всички за успехи на ГЕРБ. „За ГЕРБ и ЕНП няма малки и големи населени места. Всички сме част от сплотена Европа“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.