Бургаски таланти от кв. „Победа“ печелят успехи с изкуството си

Животът

09-03-2018, 13:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Млади таланти на перото на среща с председателя на Апелативен съд

На последния конкурс, "140 години от Освобождението на България от османско иго

Малките бургаски таланти от школите по изкуства към Народното читалище "Христо Ботев 1937" в Бургас продължават да жънат успехи на различни конкурси по изобразително изкуство. Дейността на школите се финансира по Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, в рамките на Програма ЗОВ.

На последния конкурс, "140 години от Освобождението на България от османско иго", организиран от Община Бургас и НЧ "Фар 1946", малките художници от школата "Шарена палитра" спечелиха четири награди - 11 - годишните Зоя Христова и Антон Николов заеха първо място, 12 - годишната Ани Чолакова - трето, а 10 - годишният Георги Асенов получи поощрителна награда.

Възпитаниците на художествения ръководител Атанаска Желязова от ЛШ "Шарена палитра" и ЛФ "Фантазия" се представиха отлично и на Общоруския конкурс "С хармония с природата", за който изпратиха свои произведения в гр. Ярославъл. Мария Маринова спечели второ място в категория "живопис".

"Нашата мисия е, че всяко дете има право на равен старт в живота, право да учи и твори и да споделя мечтите си, които са безценни", споделя Атанаска Желязова.

Отлично представяне постигнаха децата и на 9-ия Международен конкурс "Обичам моята родина", организиран от Дружество "Русофили" и Съюзът на българските учители. Той се провежда в рамките на 6 месеца, в които всяко дете рисува по една картина месечно. В първия му кръг, 12 - годишната Мария Йорданова се класира на трето място, а в следващия зае и първо. 11 - годишната Калинка Янкова зае второ място в конкурса. В третия кръг 10-годишният Красимир Мехмед се класира трети.

Децата продължават да творят в читалище "Христо Ботев" в бургаския квартал "Победа", което също беше ремонтирано в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново.

Проектът на Община Бургас се изпълнява в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

"Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи" е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо - швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация "Областен ромски съюз", Основно училище "Христо Ботев" в бургаския квартал "Победа" и фондация "ОФФ Медия".