Борисов: Гордея се, че съм потомък на народ, защитил своите евреи

Спасението на българските евреи е нещо уникално за цялото човечество

„Истински се гордея че съм българин, потомък на такъв народ, който е защитил своите евреи“, заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства тази вечер на церемонията в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от уникалния акт на спасение на българските евреи по време на Втората световна война.

„Българският народ е направил подвиг“, добави премиерът, който получи най-високо отличие на Организацията на евреите в България „Шалом“ почетния знак „Шофар“. На церемонията присъства и американският милиардер Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес. През 1943 г. България записва името си със златни букви в световната история като не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход.

„Спасението на българските евреи е нещо уникално за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са горди! България се изправи срещу нацизма и каза една дума „Не!“, заяви лидерът на Световния еврейски конгрес – милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемонията.

Наследникът на едноименната козметична империя благодари на премиера Бойко Борисов, че е призовал у нас вече да ме се провежда „Луковмарш“. В синагогата дойдоха също кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Шефът на организацията на българските евреи „Шалом“ връчи на Лаудер най-високото отличие – „Шофар“.

„България беше единствената светлина преди 75 години – някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее“, заяви Лаудер на присъстващите. „Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа“, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София „Настоявам, че трябва да бъдат забранени нацистките прояви. Г-н Борисов, благодаря ви че се борите срещу тях. За мен е изключително преживяване да говоря на 75-ата годишнина“, каза Лаудер.

Същото най-високо отличие „Шофар“ получиха и премиерът Бойко Борисов, и кметът на София Йорданка Фандъкова. „Ако имаше как, тази награда трябваше да се присъди на целия народ. Приемам я като малка частичка от него“, заяви Борисов. Подчерта какъв лукс е, че живеем днес в мир.