Гиздави коне и украсени каруци показаха на Старостилен Тодоровден в Павликени

Велико Търново Лайф

11-03-2018, 10:22

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Младен Огнянов от с. Върбовка и неговият кон получиха приза „Най-гиздав кон“ по време на празника „Старостилен Тодоровден“, който се проведе в Павликени. Награда му беше дадена и за най-добре украсена каруца. За четвърта поредна година възроденото честване събра в областта „Маринополци“ коне и състезатели от много населени места в общината за традиционните конни надбягвания

Представиха се най-гиздавите коне и най-добре украсените каруци, а най-оригиналните хрумвания бяха наградени. В дисзиплината „Прескачане на препятствия /Паркур/“, първо място зае Андреан Ангелов с кон Куинхейт. Негови подгласници бяха Илия Асенов с кон Перла и Митко Атанасов с кон Ендър старт. В „Гладко бягане /кушия/“ състезателите бяха разделени в две категории: местни и чистокръвни породи. В пърната победите стана Мехмед Ширинов с кон Назара, а на второ и трето място се класираха Асен Адемов с кон Веса и Симеон Янков с кон Домино. Измежду чистокръвните коне най-бърз се оказа Юли Бейков с кон Мигла, а след него са Илия Асенов с кон Мистик енд артик и Тодор Цанев с кон Айрън хил. В третата дисциплина „Барел рейсинг“ победи Андреан Ангелов с кон Куинхейт. На крачка от първото място остана Илия Асенов с кон Перла, а след него Станислав Асенов с кон Перла. Всички класирани състезатели получиха грамоти, статуетки и парични награди.

Техните постижения оцени жури в състав: почетен председател Петър Ценков и членове Веселин Лазаров, Емил Ненков, Йордан Кабаиванов, Гошо Илиев и Тодор Цанев.

Най-младият състезател тази година беше Калина Савова, а най-възрастен състезател - Станислав Асенов.

Сред официалните гости на празника бяха Ивета Кабакчиева - зам.-областен управител на Област Велико Търново, общински съветници, кметове от населените места и др.

 „За четвърта поредна година започваме кушиите за Старостилен Тодоровден в град Павликени. Когато започнахме да го организираме, бяхме сигурни, че Вие ще обичате този празник и ще се забавлявате с атрактивните състезания с коне и парада на каруци. Защото традициите са нещо, на което в Павликени винаги силно сме държали. И днес отново ще си спомним хубавите обичаи и български традиции“, каза в словото си кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов.

На датата на на църковния празник – 24 февруари, Тодоровден честваха и в други населени места в общината – Бутово, Караисен, Върбовка и Недан.


Наградените:

Най-добре украсена каруца - Младен Огнянов от с. Върбовка

 

 

Най-гиздав кон - Младен Огнянов от с. Върбовка

 

Прескачане на препятствия /Паркур/

III място – Митко Атанасов с кон Ендър старт

II място – Илия Асенов с кон Перла

I място – Андреан Ангелов с кон Куинхейт

 

Гладко бягане /кушия/

категория „местни породи”

III място – Симеон Янков с кон Домино

II място – Асен Адемов с кон Веса

I място – Мехмед Ширинов с кон Назара

 

категория „чистокръвни породи”

III място – Тодор Цанев с кон Айрън хил

II място – Илия Асенов с кон Мистик енд артик

I място – Юли Бейков с кон Мигла

 

Барел рейсинг

III място – Станислав Асенов с кон Перла

II място – Илия Асенов с кон Перла

I място – Андреан Ангелов с кон Куинхейт

 

Най-млад състезател - Калина Савова

 

Най-възрастен състезател - Станислав Асенов