Живко Тодоров: Гарантирам, че обликът на парк „Митрополит Методий Кусев“ няма да се променя

Никой самоцелно няма да реже дървета

„Този проект бе обсъден публично, ние като Община се съобразяваме с изискванията на нормативните документи и с проектантите. Никой самоцелно няма да реже дървета. Проектантите са старозагорци и мисля, че никой няма да си позволи да направи нещо срещу града си“, каза Живко Тодоров. По думите му старозагорци трябва да дадат превес на позитивизма, а не да подхождат непрекъснато негативно.

„Ние гледаме изключително сериозно на проекта, даваме си сметка, че няма да  е лесен, отнасяме се с уважение към мнението на старозагорци“, обяви арх. Петър Киряков от проектантския екип. Според него, се прави ремонт на историческото ядро на парка, всички действия са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Той отговори и на въпроса защо се изгражда тротоар по източната пешеходна алея.  „Източната алея остава това, което е била и преди. Добавя се велоалея, на четири места ще има уширения на тротоара, които ще бъдат изпълнени със запазените стари каменни плочи, на тях ще се разположат места за отдих.“, обясни той. Стана ясно още, че тротоарът е нужен и с такава настилка, за да се осигури достъп на автомобилите със специален режим (противопожарни, линейки и др.). Освен това по него по-лесно ще се движат по-добре детски колички. „Нещата наистина сега изглеждат страшно, прокарват се водопроводи, кабели, инсталации и т. н., но уверявам, че строителите работят „с ръкавици“, категоричен бе архитект Киряков. Той призна, че на няколко места осветителните тела не са поставени където трябва и обеща, че ще бъдат преместени. Ръководителят на проектантския колектив  отново увери, че по централната алея към параклиса каменните плочи няма да бъдат отстранявани, а само на места, където е необходимо, ще бъдат подменяни с нови. „Остават същите камъни, със същия маниер на работа“, каза арх. Киряков.

По думите му, нито един от елементите на парка не е сменил своята функционалност и отговаря на стандартите, а фирмата изпълнител се справя повече от добре. Няма нито едно живо дърво, което да е отрязано, специална комисия от 6 души подписва протоколи за отсичане, растителността в парка е в лошо състояние, стана ясно още на срещата.

„Проектантите се справят и мисля, че ще направят нещо добро за старозагорци. Единственото ново, което се прави е тротоарът, всичко друго остава както е било. Гарантирам за това“, категоричен бе кметът Живко Тодоров. Той съобщи, че детайлно обсъждане на новия Подробен устройствен план на парка ще има на 29 март, а след като бъде приет, ще бъдат премахнати и установените незаконни постройки. „Нито една постройка няма да бъде узаконена, целта е да се премахнат съществуващите незаконни такива.“, обясни Тодоров.

Архитект Иван Иванов изрази мнението и на колегите си от Съюза на архитектите, че тротоарът по източната алея е абсолютно необходим. „Ремонт на „Аязмото“ не е правен от 50-60 години, сега дойде време старозагорци да разберат, че паркът е строителен обект. Трябва да проявим спокойствие и търпение“, призова Иванов.

Кметът Живко Тодоров информира още, че от северната страна на болница „Тракия“ ще се изгражда паркинг. По думите му, паркът трябва да даде възможност на всички граждани да намерят онова, от което се нуждаят.