Евродепутат: Трябва да защитим традиционните български продукти

Политика

16-03-2018, 09:49

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Държавата може да направи информационна кампания, защото държавата трябва да плаща глобите

Премахването на националните регистрации ще лиши българските производители от възможността да ползват системата за международна регистрация, създадена с Лисабонската спогодба за закрила на наименованията за произход. Това каза пред БНТ евродепутатът Момчил Неков. Трябва тези хранителни продукти да отпаднат от Лисабонската спогодба и да бъдат защитени по европейската схема за качество на селскостопанските продукти.

"Вариантите са три: от 25-и януари ЕК е казала, че тя е дала възможност на България от 2007 г., нищо не сме направили по въпроса и от 25-и януари тя е казала, че ще наложи санкции, ако реално ние не ги премахнем от този регистър. А премахнем ли от регистъра за Лисабонската спогодба означава, че продуктите ни вече не са защитени и например гърците могат да подадат заявление за подобен продукт и всяка държава - членка е длъжна да следи дали няма имитиращи продукти и ние ако искаме после да подадем заявление за българско кисело мляко, гърците могат да ни кажат: не", обясни Неков.

"Втората възможност е да продължим да ги защитаваме, но да плащаме глоби между 15 и 40 хил. евро на ден", поясни евродепутатът.

"Изпратил съм запитване как се изчисляват тези глоби. Третия вариант е да си защитим продуктите. Производителите трябва да подадат заявление към Минна замеделието. Държавата може да направи информационна кампания, защото държавата трябва да плаща глобите", добави той.