БАБХ проверили 170 млечни продукта през 2017г.

Взети са 98 проби от сирене, 46 проби от кашкавал, 17 проби от масло и 8 проби от кисело мляко

В рамките на изминалата 2017 година инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили общо 169 проверки на млечни продукти в търговската мрежа.

Проверките на БАБХ са по инициативата на дирекция "Контрол на храните" към БАБХ за внезапни проверки в търговската мрежа. Проверките се правят на произволен тип - инспекторите взимат проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти, които след това изследват.

По предварително споразумение всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване. Целта е да се установи дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини.

Тези проби през 2017 година са общо 169 на брой. Взети са 98 проби от сирене, 46 проби от кашкавал, 17 проби от масло и 8 проби от кисело мляко.

В хода на лабораторното изследване на продуктите агенцията установява, че в 5 проби има наличие на немлечни мазнини. Немлечни мазнини са намерени в 3 проби, взети от сирене, и в 2 проби на кашкавал.

За констатираните несъответствия са уведомени регионалните дирекции на агенцията, които отговарят за териториите, на които са произведени храните, при които е установено несъответствие с правилата. Предприети са мерки за изтегляне от пазара на тези храни и преетикетирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

На нарушителите са съставени и връчени актове за административно нарушение.

От БАБХ посочват, че проверките ще продължат и през 2018 година.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"