Затопляне от 2 градуса в световен мащаб ще остави 5 млн. без дом

Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата поставя две главни цели за предотвратяване на глобалното затопляне

Затопляне от два градуса Целзий на глобалната температура може да остави 5 милиона души в света без домове, предаде агенция ЮПИ, цитира БНТ.

Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата поставя две главни цели за предотвратяване на глобалното затопляне. Едната е държавите да не позволяват температурите да се покачат с повече от 2 градуса Целзий. Парижкото споразумение за климата постави още по-оптимистичен таргет - от 1,5 градуса до края на века. Оказва се, че разликата от 0,5 градуса никак не е маловажна.

Учени от Принстънския университет проведоха изследване и установиха, че този половин градус ще предизвика допълнително покачване на нивото на океана, наводнения на крайбрежни райони и острови, които към настоящето обитават около 5 милиона души.

Изследователите използваха най-съвременните модели за предвиждане на морското равнище и бурите, за да измерят точно последиците от три различни сценария на затопляне - с 1,5, с 2 и с 2,5 градуса Целзий. Покачване на температурата от 1,5 градуса ще доведе до повишаване на океанското равнище с близо 50 сантиметра, а от 2 градуса - с 55 сантиметра.