Всеки глас е важен, за да бъде Атанасовско езеро носител на „Оскар"

Мисия Бургас

19-03-2018, 11:11

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Атанасовското езеро в надпревара за европейски Оскар

За по-малко от 24 часа са събрани 570 гласа

Европейските "Оскари" в областта на природозащитата ще бъдат раздадени на 17 май, но дотогава всички европейски граждани имат възможност да изберат своя фаворит сред 25-те финалисти за наградите Натура 2000. Атанасовско езеро също е на международната сцена чрез номинация "Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора", издигната от Българска фондация Биоразнообразие

"Ние се борим в категория Комуникация, където експертно жури ще вземе окончателното решение, но сега особено важно е да достигнем до колкото се може повече хора в цяла Европа, които чрез това гласуване ще научат повече за невероятното Атанасовско езеро, за Бургас и България. Ако вие харесвате лагуната и това, което правим за опазването и популяризирането й - гласувайте за наградата на европейската публика и споделяйте сред вашите приятели по целия свят. Един от всички 25 проекта ще я спечели, може би с точно с твоя глас" - призовава Радостина Ценова, PR на проект "Солта на живота", LIFE+.

Създаването на солта! Изкуството, което промени историята на човека ... От началото на цивилизацията, производството и търговията на сол са имали стратегическо значение, а древните хора са пазели щипка сол до гърдите си като най-голямо съкровище. LIFE + проектът за  Атанасовско езеро комуникира важността на солниците, които заемат едно от ключовите Натура 2000 места в Черноморския биогеографски регион на ЕС, създавайки алюзия с важността на солта - oттук и мотото на проекта: Солта на живота.

Трансформирано през 1906 г. от маларийно блато в солници, днес езерото е уникална крайбрежна влажна зона, където може да се наблюдават повече от половината от всички европейски птици и където приоритетното за опазване местообитание крайбрежна лагуна (1150 *) е  опазено.

Комбинацията от културни и природни, материални и духовни ценности на Атанасовското езеро го превръщат в перфектна образователна среда, в която човек може да научи история, география, икономика и екология. Повече от век солта се добива по традиционен начин и така се поддържа богатството на езерото като екосистема. Тази симбиоза на Човека и Езерото стои в основата на комуникационните послания на проекта, който чрез разнообразни информационни инструменти разказва неговата вълнуваща приказка.

Интерактивната пътуваща изложба "симБиотично" е представена в 13-те български града. Ежегодният Фестивал на солта е събитие с невероятна атмосфера, което пет години предлага на посетителите възможност да преживеят като солничари за един ден или да попътуват с Влакчето на солта - само по време на фестивала. Усилията на екипа кулминират в създаването и популяризирането на Пътеката на солта и Пътеката на саблеклюна, които са посетени от 335 000 души през последните 5 години.

Ако искате Атанасовско езеро да спечели наградата на публиката - гласувайте и споделяйте у нас и в чужбина (за по-малко от 24 часа събрахме 570 гласа). Основният ни конкурент е един испански проект, с който вече имаме над 900 гласа.