Практиките за неформално образование в Младежкия център впечатлиха министъра на образованието

Мисия Пловдив

20-03-2018, 07:29

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Услугите предоставяни в центъра са достъпни за всички млади хора, включително и представители на семейства с нисък доход

Младежкият център в Пловдив е удостоен с европейски Знак за качество, който ще бъде връчен на специална церемония на 22 май. Това стана ясно по време на работно посещение на министъра на образованието Красимир Вълчев. Той се запозна в детайли с дейността на общинското предприятие и остана приятно изненадан от изградената база, инфраструктурата и локацията му. Пред министър Вълчев бяха и началника на РУО Иванка Киркова бяха представени добри примери и практики, свързани с неформалното образование.

„Голямата ни цел е да предоставяме услуга на европейско равнище“, заяви директорът Димитрия Тодорова и допълни, че Младежкият център е изграден на база 15 критерия, определени от Съвета на Европа.

Заместник-кметът Георги Титюков не пропусна да посочи лесната комуникация и добрата съвместна работа с министерството на образованието по реализацията на проекта.

След това министър Вълчев проведе среща и с кмета на града инж. Иван Тотев в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, където се проведе конферрнция на тема „Ресурсният учител – значим фактор за приобщаващото образование“

Общинско предприятие „Младежки център“ е създадено с оглед подкрепа и подобряване на благосъстоянието на децата на възраст от 4 до 14 г. и младите хора на възраст от 15 до 29 години чрез провеждане на неформални образователни дейности.

Услугите предоставяни в центъра са достъпни за всички млади хора, включително и представители на семейства с нисък доход, младежи в институции, от етнически малцинства, както и живеещи в малки и отдалечени населени места около град Пловдив.

Проектът за Младежкия център е реализиран по Програма BG06 „Деца и младежи в риск”, финансирана по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Общата стойност е 2 900 000 лв., като безвъзмездната помощ е в размер на 2 243 000 лв.

По своя инициатива Община Пловдив реши да надгради проекта, като инвестира близо 1 780 000 лв. в изграждането на спортния комплекс. Той се простира върху около 8 декара и включва три футболни и две баскетболни игрища, комбинирано игрище за волейбол и тенис на корт, 4 тенис-маси и писта за бягане.