Водите – опасно високи, риск от преливане на реки и язовири в страната

Политика

22-03-2018, 08:04

Снимка:

http://freeimages.com/Rene Visser

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Идват още сняг и студ

Плевен под оранжев код за сняг и виелици

Оранжев код за вятър и сняг в столицата

Ако валежите продължат в с. Дебелт може да има опасност за хората

Нивото на водите е опасно високо в цялата страна. Жителите на с. Дебелт, Бургаска област, са прекарали цялата нощ в готовност за евакуация от домовете си, съобщава "Нова телевизия". Близката р. Средец е излязла от коритото си и вече залива дворове на къщи.

Самите жители на Дебелт обаче обвиняват не реката и метеорологичните условия, а начина по който се стопанисват близките язовири. Според пострадалите съоръженията са строени с цел напояване, а сега са дадени под наем като рибарници и не се изпускат изобщо.

На север е обявена втора степен от плана за защита от бедствия заради прииждащите води на Дунав. Реката е наблюдение денонощно. Нивото на водния стълб при Лом и Видин тази сутрин надхвърли седем метра и половина. Засега няма нужда от изграждането на първата предпазна дига. Пристанището в Лом, което е най-ниската точка на града, спира работа при ниво на водата от 820 сантиметра. Прогнозите за близките дни са нивото на реката да продължи да се повишава, но леко и да не се стига до ескалация на ситуацията и риск за населението.