С шествие-поклонение бе почетена паметта на жертвите от лагера "Слънчев бряг"

Поклонението се организира за 28-ма поредна година

С шествие-поклонение от Ловеч до лагера "Слънчев бряг" край града бе почетена паметта на жертвите на комунистическия терор на каменната кариера, съобщава БТА.
Поклонението се организира за 28-ма поредна година от Съюза на демократичните сили /СДС/. Пред паметната плоча на кариерата ловчанският митрополит Гавриил отслужи заупокойна молитва. Председателят на СДС Божидар Лукарски посочи в словото си, че поклонението е символ на почитта към спомена за жертвите на комунистическия терор.
"Докато има демократи, докато има хора, които не искат с лека ръка да забравят тоталитарните гтодини, ние ще идваме тук, за да се поклоним пред невинните жертви и да дадем своята присъда към палачите"., каза още Лукарски. Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова заяви, че демократичните българи няма да позволят тази страница от историята да бъде заличена.
"Всеки път, когато идваме на това паметно място, ние доказваме, че въпреки, че се опитаха да скрият истината, въпреки забравата, въпреки жестокостите, ние ще оставим открита тази страница от нашата история. Няма как да бъдат заличени скъпите жертви, нашите братя и сестри прегазени от червеното колело на комунизма.", допълни Маринова. На
поклонението присъстваха и областният управител на Ловеч Георги Терзийски, представители на десни политически партии, десетки гарждани, близки на жертви на режима, както и 78-годишният Кольо Вутев от лековитското село Торос, оцелял от зверствата на каменната кариера.
Лагерът "Слънчев бряг" е бил създаден от ЦК на БКП през април 1959 г. след закриването на този в Белене. Първоначално в него са настанени 166 рецидивисти от там, но после, без съд и присъда са заточени стотици политически противници на режима, земеделци и обикновени граждани. На непосилен труд, зверства, мъчения и убийства са подложени над 1500 човека. 155 от тях умират, а след това телата им изчезват безследно. Лагерът е закрит в края на март 1962 г. след като избягал затворник разказва за зверствата там.