Борисов и Туск с предварителни разговори преди срещата ЕС-Турция

България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел, е заявил Борисов

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са обсъдили очакванията от лидерската среща ЕС – Турция, която предстои по-късно днес, съобщиха от Правителствената информационна служба. По време на разговора двамата са подчертали важността на срещата с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.

„Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на Съюза през последните години“, е посочил българският министър-председател. „България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми“, заявил Борисов.

„Идеята ти за тази среща като възможност да бъде възстановен диалогът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал темата“, е казал на премиера председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е посочил, че са натрупани много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, и най-добрият начин за разрешаването им е диалогът.