Бинали Йълдъръм: ЕС да каже ясно ще ни приеме ли като държава-членка

Свят

27-03-2018, 16:35

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Турция кандидатства за членство през 1987 г., като до 2016-та е затворила едва една от общи 16 преговорни глави

Анкара не получи знак от европейските лидери по време на срещата във Варна, че блокът ще покаже справедливо отношение към Турция. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм пред своите съпартийци от Партия на справедливостта и развитието.  Сред критиките му е и това, че не вижда искреност от страна на Брюксел. Участниците на Варненската среща "може би са имали добри намерения, но практиките не потвърждават това добро намерение", добави той. „Въпросът е какво решение взима ЕС за Турция? Има ли Европа визия за разширяване, или ще се затвори в себе си и така ще продължи пътя си?“, попита премиерът.

Той припомни, че по време на мигрантската криза е подписан договор между Анкара и Брюксел и посочи, че Турция е изпълнила своя ангажимент, но разкритикува ЕС за това, че не е либерализирала визовия режим за турски граждани.

„ЕС непрекъснато критикува нашите усилия за борба с тероризма, които имат за цел да защитят нашата национална сигурност. За нас е тревожно, че борбата на Турция срещу терористичните групи е показана като пречка в нашите отношения. Нашият приоритет е да гарантираме безопасността и сигурността на нашите хора. Сигурността на Европа се осигурява чрез Турция, а сигурността на Турция се осигурява чрез Сирия и Ирак - все още не сме могли да обясним това на нашите европейски приятели ", заяви още турският премиер. Освен това той посочи, че явно държавите, които сега обвиняват Турция в нарушаване на човешките права са забравили собствената си история, но не ги назова.

Лидерът на коалиционния партньор в управлението Девлет Бахчели беше още по-краен в коментара си за варненската среща. " Или ще ни отворят пътя към достойно и равноправно членство, или всеки да върви по своя път. Независима Анкара ще начертае бъдещето си, нямаме нито търпение, нито издръжливост да търпим капризите и изнервящите решения на ЕС. “, каза Девлет Бахчели.

Турция кандидатства за членство в ЕС през 1987 г, а през 2005 – стартира и преговори. До 2016 г са отворени общо 16 глави за преговори, като само една е завършена. ЕС обаче реши в края на 2016 г., че засега замразява по-нататъшните преговори с Анкара.