Съборът "Песни и танци от слънчева Добруджа" ще открие Алея на занаятите

Добрич Лайф

28-03-2018, 11:31

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

За първи път на празника ще има ревю-конкурс за най-красива народна носия

Фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" ще открие Алея на занаятите на предстоящото си 50-о издание, съобщават от Добричката община, цитирана от БТА. Празникът на народното творчество в местността "Славната канара" край село Дебрене, който ще се състои на 30 юни, е записан в Националния културен календар.
Алеята на занаятите ще събере майстори на народни носии, на традиционни за българския бит инструменти и съдове, накити и украшения, дефилиране,сувенири, дърворезби, кожени и керамични изделия и други. На събора земеделски производители от региона ще могат да предлагат собствена продукция, посочват от община Добричка.
За първи път на празника ще има ревю-конкурс за най-красива народна носия. Дефилиращите ще разкажат от коя фолклорна област са костюмите, как са изработени и други интересни факти, свързани с историята им.
"Песни и танци от слънчева Добруджа" по традиция е сцена за изява на певци, танцьори,инструменталисти, разказвачи на възраст от 3 до 80 години. На празника се надпреварват и певчески и танцови състави, групи за автентичен фолклор, оркестри, ансамбли.За първи път в конкурса могат да се включат и изпълнители на обработен фолклор, съобщават организаторите. На "Славната канара" се очакват и чуждестранни състави, които изпълняват български фолклор.
Празникът с петдесетгодишна история възниква като събор-надпяване "В прослава на хайдутството" в местността, известна като хайдушко сборище на войводата Пейо Буюклията и неговата дружина. На откриването през юни ще бъде отслужен празничен водосвет за здраве и благополучие на всички, които ратуват за съхраняване на народните традиции.