Евродепутати от ГЕРБ повеждат война срещу двойния стандарт на храните в Европа

Общество

28-03-2018, 13:08

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Емил Радев и Андрей Новаков предлагат Брюксел да отдели над 300 хил. евро за справяне с проблема

Български евродепутати предлагат решение на двойния стандарт на храните в държавите-членки. Евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев са внесли в ЕК предложени, което трябва да сложи край на тази практика.Те предлагат програма на стойност 320 хил. евро, която включва тестове и изследвания.

"Проблемът съществува от 15 години, имаше сигнали от десетки съседни държави. Сега действащото законодателство следи дали съставките са здравословни, но не и дали качеството на един продукт в европейски страни е еднакво.“, коментира в парламента евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. По думите му различните съставки на един същи продукт в Западна и Източна Европа е недопустима дискриминация.

"За съжаление заместители се слагат и в детски храни. В България цените са двойни в сравнение със западните страни, въпреки, че са с по-ниско качество. Двойните стандарти са неморални.“, коментира още той.

Българските евродепутати искат у да се създаде европейски контролен орган, който да следи за качеството на потребителските стоки, така че да не се предлагат такива със двоен стандарт.

Припомняме, че през миналата година бе направена проверка на хранителни продукти у нас и в Западна Европа от Агенцията по безопасност на храните и тя показа драстични разлики в съставките им.