Заради Скрипал и руските дипломати – „Атака“ искат коалиционен съвет и хвалят премиера

Цветанов: Борисов се стреми да изясни всички факти

„Премиерът полага максимални усилия да могат да се изяснят всички възможни факти и тогава правителството да вземе съответното решение. България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изявлението идва ден след като министър-председателят Бойко Борисов прибра за консултации от Москва извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев. „Солидарността към Великобритания беше много ясно изразена на Съвета на ЕС, на който присъства премиерът“, припомни Цветанов.

Председателят на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Волен Сидеров похвали Борисов, заради балансираната позиция по казуса, но настоя за бързо събиране на Коалиционния съвет на ГЕРБ с ОП, за да си изяснят общата позиция по темата. А иначе за себе си Сидеров е убеден, че обвиненията срещу Русия са съшити с бели конци.

Според опозицията обаче позицията на България по казуса била непоследователна. Бившият външен министър в кабинета „Орешарски“ и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин настоява Борисов да даде обяснения в парламента привикването на посланика ни от Москва.

„Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, защото в последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия на външния министър, на министър-председателя. Това в такава ситуация създава и рискове за страната. Когато се заеме една позиция, тя трябва да се отстоява“, твърди социалистът.