Общински кръг на викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“

обедителите от Пето основно училище ще представят Община Стара Загора на областния кръг на викторината

Отборът на Пето основно училище победи във викторината по безопасност на движението в Стара Загора

Общински кръг на викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“ се проведе днес в Зала 1 на Община Стара Загора. Организатори на проявата са Община Стара Загора и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора.

Във викторината се включиха отбори на девет общински училища с ученици от V- VII клас:  II ОУ „П. Р. Славейков“, V ОУ „Митьо Станев“, VІ ОУ „Св. Никола“, ХІ ОУ „Николай Лилиев“,  ХІІ ОУ „Стефан Караджа“,  ОУ  „Георги Райчев“, СУ „Иван Вазов“, СУ „Васил Левски“, СУ „Максим Горки“.

„Темата е изключително важна, всички ние трябва да бъдем толерантни, коректни, внимателни и да спазваме правилата на Закона за движение по пътищата“, каза при откриването Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование“ в Община Стара Загора. Тя пожела на децата, когато получат шофьорски книжки да използват знанията си и да бъдат внимателни на пътя. Състезанието премина в три кръга. В първия всеки отбор получи тест  – листовка с 20 въпроса, на които трябваше да се отговори в рамките на 10 минути. Участниците бързо и умело се справиха със задачата.

Във втория кръг момчетата и момичетата отговаряха на 8 въпроса за правилата за движение.

Най-оспорвано премина трети кръг. Децата трябваше да разпознаят основните части на велосипед, да подредят по важност дейности в определена ситуация за оказване на долекарска помощ, да сглобят два пъзела с пътен знак  и да открият повредите във велосипед на място.

Жури в състав: полицейски инспектор Грозданка Андреева – Сектор „Пътна полиция“, Десислава Нанева – специалист в отдел „Образование“ и Асен Асенов – главен експерт в отдел „Спорт“  оценяваше представянето на отборите.

В края на викторината стана ясно, че два отбора са с равен брой точки. Бе проведен и допълнителен кръг, в който първото място завоюва отборът на Пето основно училище „Митьо Станев“. Достойни техни подгласници станаха участниците от отбора на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, а третото място завоюва отборът на СУ „Иван Вазов“.

Първите три отбора получиха купи, грамоти и награди. За всички участници Община Стара Загора осигури поощрителни награди.

Победителите от Пето основно училище ще представят Община Стара Загора на областния кръг на викторината.