Окръжната прокуратура в Добрич отчете 2017 год. с ръст на внесените в съда прокурорски актове

За нивото на детската престъпност през миналата година говорят наблюдаваните общо 38 досъдебни производства срещу непълнолетни

Ръст на внесените в съда прокурорски актове през 2017 год. отбелязват прокурорите в Добричкия съдебен окръг. Увеличението спрямо 2016 г. е с близо 40 на сто. В отчетния доклад на административния ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич Пламен Николов е пресметнал и делът за успехите на всеки един от работещите прокурори в Окръжната и районните прокуратури в Добрич, Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Тервел.Средният брой внесени в съда обвинителни актове, предложения за споразумения и постановления с предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административни наказания от ранните прокурори в района е 71,3. Най-голям е броят на споразуменията, които съставляват 53,16 процента, близо 30 на сто са обвинителните актове, а предложенията по член 78а от НК  - малко над 19 на сто.

През 2017 г. на съд са били предадени 1081 лица, което е с 262 повече в сравнение с 2016 г. Трайно висок и през миналата година остава делът на осъдените и санкционирани лица спрямо всички с постановен окончателен съдебен акт. Подсъдимите с влезли в сила осъдителни и санкционни съдебни решения през отчетния период са 1027 души.

През 2017г. спрямо предходните две години е налице тенденция за увеличаване на образуваните дела за престъпления от особен обществен интерес. Техният брой е 609 срещу 551 за 2016 г. Увеличен е и броят на внесените в съд прокурорски актове по такива дела – 124 срещу 126 обвиняеми.

Най голям е делът на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт за престъпления, свързани с наркотични вещества – 74. От общо наблюдаваните през 2017г. досъдебни производства с предмет наркотични вещества и прекурсори близо 40 на сто са за държане на наркотични вещества – престъпление по чл.354а, ал.3 от НК. Техният брой е бил 157. Налице е тенденция на запазване на сравнителновисокиядял на тазикатегориянаказателнипроизводства.Товапоказванискатаефективност на полицията, която успява да установи само дребните наркоразпространители в работата си по противодействието на разпространението на наркотици.

За нивото на детската престъпност през миналата година говорят наблюдаваните общо 38 досъдебни производства срещу непълнолетни. През годината са приключени 21, което представлява над 55 процента – един много добър резултат. В края на 2017г. са останали 15 неприключени дела от тази група.11 са били прекратени по реда на чл. 61 от НК.  На това основание се прекратяват производства, при които непълнолетният извършител е извършил престъпление поради увлечение или лекомислие, което не представлява голяма обществена опасност. През 2017г. от съдилищата в региона са били осъдени 13 непълнолетни.

Отчетното събрание на Окръжната прокуратура в Добрич бе уважено от прокурорите от ВКП Атанас Гебрев и Вельо Велев, члена на ВСС Огнян Дамянов, и.ф. административния ръководител на АП – Варна, Вилен Мичев и  прокурора и говорител на АП – Варна, Стефка Якимова. Присъстваха също и председателите на Окръжния и Административния съд в Добрич.