Над 200 участници се събраха в Пловдив за национален конкурс за млади изпълнители

Мисия Пловдив

31-03-2018, 11:05

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В двудневното събитие участие ще вземат над 200 деца и младежи от 15 области

Заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика на Община Пловдив Георги Титюков даде официалния старт на 15-тия Национален конкурс за млади изпълнители на забавна песен, който се провежда във Военния клуб в града под тепетата.  „На всички талантливи деца пожелавам да изпеят безгрешно и с настроение песните, които са подготвили, а журито да ги оцени по достойнство. Нека най-добрите да спечелят, а тези, които не успеят да се класират на призовите места, да не се отчайват, да продължат да работят упорито и успехите ще дойдат“, каза в приветствието си Георги Титюков. Той приветства гостите с добре дошли в Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и им предаде поздравите и благопожеланията на кмета Иван Тотев.

Сред официалните гости бяха Донка Щилянова – началник отдел „Образование“ в Община Пловдив, Нели Спасова от РУО и Нели Костадинова – директор на Центъра за подкрепа на личностно развитие.

По време на официалното откриване на събитието дойде и поредното признание– на г-жа Чернева бе връчен сертификат за „Добър български конкурс“ от проведена анкета с 2600 участници за определяне на нивото на конкурсите в България.

Националният конкурс за млади изпълнители на забавна е част  от Националния  календар за изяви по интереси на Министерството на образованието. Основен организатор и домакин на проявата е ЦПЛР – Общински детски комплекс – Пловдив със съдействието на  Община Пловдив, РУО на МОН, Национален дворец на децата София, Сдружение за откриване и подпомагане на млади таланти в областта на изкуствата „Лъчи”.

В двудневното събитие участие ще вземат над 200 деца и младежи от 15 области. Участниците са разпределени в четири възрастови групи в категориите солисти и вокални ансамбли. Техните изпълнения  се оценяват от компетентно жури, съставено от утвърдени пловдивски музиканти, певци, преподаватели, музикални редактори, журналисти и продуценти.

За 15-те години от своето съществуване Националният конкурс за млади изпълнители на забавни песни се утвърди като привлекателно място за изява на талантливи деца от цялата страна. През годините в него са участвали и получили начален тласък за бъдещо  развитие и успешни сценични изяви познати вече имена като Мария Илиева, Антония Маркова, Лазар Вълчев, Соня Мембреньо, Стефани Илиева, Рут Колева, Мирослав Станчев, Соня Иванова, Невена Пейкова, Ана-Мария Янакиева, Нелина Георгиева, Ива Ангеличева , Вениамин Димитров, Радко Петков, 4Magic и др.

Националният конкурс в град Пловдив е включен в списъка на конкурсите, даващи право на стипендия на лауреатите по Програма на МОН на мерките за закрила на деца с изявени дарби.