Служители от областната управа в Добрич ще се включат в залесяване на парк "Дъбовете"

В рамките на Седмицата на гората

Областната управа в Добрич ще се включи в залесителни дейности в парк "Дъбовете" в започващата от утре Седмица на гората, съобщиха от пресцентъра на администрацията.
Лесопаркът се стопанисва от държавното горско стопанство "Добрич", което се грижи общо за 18 000 хектара гори, полезащитни пояси и други територии, посочват от областната управа. Всяка година в стопанството се залесяват нови площи - средно по 70 декара. По думите на директора на горското стопанство Цанко Николов лесничеите залесяват в срок до две години всяка оголена територия заради сеч или по други причини.
Държавното горско стопанство "Добрич" ще произведе през 2018 година дръвчета цер, сребролистна липа, планински ясен и гледчия като капацитетът на разсадника достига 300 000 фиданки, информират от областната управа. С настъпването на пролетта ще започне попълването на територии с широколистни дървета на площ от 20 декара. От април до ноември лесничеите ще полагат грижи за отглеждането на повече от 600 декара широколистни гори в землищата на села в Добричката община. През новия сезон приоритет ще бъде и опазването на горите от пожари, ще бъдат изградени специални предпазни ивици и ще бъдат оборудвани три противопожарни депа.