Добро е състоянието на щъркелите в Благоевградско

98% от щъркелите са пристигнали

Добро е състоянието на щъркелите в Благоевградска област, каза за "Фокус" Димитър Попов, председател на "Българско дружество за защита на птиците" – Гоце Делчев. По думите му студът през изминалите седмици не е повлиял на здравословното състояние на птиците в Пиринският регион.

"Нямаме случай с премръзнали птици в района, нито такива, които да се нуждаят от помощ", заяви той. Попов допълни, че 98% от щъркелите са пристигнали, а другите се очакват да долетят съвсем скоро. Според него, щъркелът е изключително важно животно за българина, затова и към него имаме по-специално отношение.

"Той все още е почитан от местното население", коментира той. Димитър Попов каза още, че това се дължи на факта, че тази птица е от филантропен вид. "Това означава, че те живеят близо до хората. Такива птици са и лястовицата и врабчето", допълни той.

Попов отбеляза, че има много поверия и легенди във фолклора, свързани с произхода на щъркела. По думите му, според едно от преданията щъркелът е омагьосан човек, който бил толкова любопитен, че не издържал на заръката на Бог да не отваря една кутия и когато това се случило от тази кутия почнали да излизат жаби, змии, гущери и Бог го превърнал в щъркел.