Експерт: Шофьорите е добре да почиват по 5-10 минути на час

Животът

09-04-2018, 14:57

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

СДВР: Интензивен е потокът на автомобили и по Цариградско

Задължително е да се направи поне един поне бегъл преглед на състоянието на автомобила

Разумно е шофьорите да почиват около 5-10 минути на час. Това каза експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев в интервю за генция „Фокус“ във връзка с очаквания интензивен трафик в края на почивните дни около Великден.

По думите му това все пак зависи и от възрастта на шофьорите и тяхното състояние. „На около час е разумно да се спре за около 5-10 минути. Времето е прекрасно. Просто няколко глътки чист въздух и по-спокойна обстановка би помогнала на водачите“, каза Стратиев.

Той поясни, че при неизправност на автомобила задължително трябва да се отбие максимално плътно в дясно. „При възможност да се придвижи особено на магистралата до някои от отбивките, където е по-безопасно. При излизане от колата пътниците не трябва да стъпват на пътното платно“, каза Стратиев. Той посъветва при такива случаи да се потърси „Пътна помощ“. Той обърна внимание, че водачите в такава ситуация биха могли да ползват телефон 112 или телефон 146, който е на „Пътна помощ“ на Съюза на българските автомобилисти.

Стратиев посочи, че при всяко едно пътуване, особено на по-дълги разстояния, е задължително да се направи поне един поне бегъл преглед на състоянието на автомобила. „Водачите, които управляват по-често, знаят състоянието на автомобила си, но въпреки всичко е добре да се погледне като се започне от гумите, течността за чистачките и маслото в двигателя. Това са елементарни неща, които не изискват много усилия и време, но по някакъв начин, ако се открие дефект биха гарантирали своевременното му отстраняване и едно по-благоприятно пътуване“, допълни експертът по пътна безопасност.