Как да се пазим от некоректните продавачи на коли втора ръка?

Животът

10-04-2018, 08:50

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Масово българите предпочитат да купуват автомобил втора ръка или дори трета употреба

Над 1/4 от катастрофите в България стават заради техническа неизправност на автомобилите, въпреки че у нас официална статистика няма, предава БНТ. Заключението правят експерти от Института за пътна безопасност на база проучвания.

Масово българите предпочитат да купуват автомобил втора ръка или дори трета употреба, въпреки рисковете, които крие старата кола. Как да разпознаем белезите на технически неизправните автомобили и има ли кой да контролира какви коли се продават на пазара?

Модел "Горубляне" - може би най-разпространената кола в района на София и областта. Обикновено това е автомобил на поне седем или осем години, който изглежда "запазен" за възрастта си. Какво, обаче се крие под капака? Това е въпросът, който може би всеки бъдещ собственик се пита. За съжаление, обаче дори под ръка да разполагаме с автомобилно гуру, някои неща няма как да бъдат предвидени.

"Продавач, който иска да покаже реалното състояние на автомобила си, просто трябва да го регистрира. Абсолютно безплатно е. След регистрация той си запазва час с някой от сервизите, с които ние работим. Когато прегледът приключи, данните от този преглед се качват в системата и са достъпни онлайн", обясни Явор Иванов - създателят на платформата, чиято цел е да улеснява бъдещите собственици на автомобили, закупени не директно от производителя, да направят правилния избор. Системата е максимално улеснена и за продавачите и за купувачите.

Дори човек, който е в друг град би могъл да разбере какво е състоянието на автомобила без да се налага да пътува да речем до София. "Тук вече можем да видим информацията, разбита по категории. Ето пример: има външен вид, проверка за следи от инциденти, проверка на челно стъкло, проверка за ръжда и така нататък. Имаме секции "Интериор", "Двигател", общо взето 57 са позициите, които в момента се проверяват", обясни Иванов.

Освен, за да се прекрати нелоялната практика на някой продавачи на неизправни автомобили, платформата цели и да спомогне за по-малко инциденти на пътя.

Липсата на регулация от страна на контролните органи по отношение на автомобилите втора ръка, които се предлагат на пазара също е ключов момент за разрешаването на проблема със загиналите на пътя, смята Явор Иванов.