Задържаха българин, обвинен, че е продавал авиочасти на военните в Сирия, съобщава btv. По искане на прокуратурата в Маями е арестуван 29-годишният Желяз Андреев от Добрич. Той е задържан в родния си град.

Оказва се, че Желяз е арестуван заради разследване водено във Флорида срещу 11 души, сред които 5 българи. Те са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

В обвинителния акт е записано, че сънародниците ни са работили в кол център в София. Те са продавали части за самолети на сирийските авиолинии. САЩ обаче смята, че те са свързани с терористична дейност.

Приятелката на Желяз - Милена Здравкова, обясни, че те са работили по списък с клиенти, който получавали от шефовете си. Не избирали на кого да продават, всеки получавал списък и работил по него. Освен това нямали представа, че трябва да спазват американското законодателство. По думите и стана ясно, че Желяз е разбрал за разследването случайно през 2015 г., когато му казали, че името му присъства в списък с обвинени.

Фирмата, в която са работили е била регистрирана в София и те са подписали български трудови договори. Фирмата е била регистрирана в София със седалище в Маями.