Изложба „Не се гаси, туй що не гасне“ откриха в областна управа

Добруджанци

11-04-2018, 16:31

Снимка:

Областна управа Добрич

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Представят възможности за финансиране на читалищата в област Добрич

Община Добричка подкрепи и помогна на краеведа Иван Жечев да реализира идеята

Заместник областният управител Живко Желязков откри изложбата „Не се гаси, туй що не гасне“, посветена на 133 години читалищна дейност в Община Добричка, която гостува в Областна администрация. Гост на събитието бе нейният автор – краеведът и родолюбец Иван Жечев, както и кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков, с чиято подкрепа е реализирана родолюбивата идея на автора. Пред присъстващите Иван Жечев сподели, че е приел за своя кауза да събира, съхранява и предава за поколенията паметта за българщината. „Читалищата, които в миналото се наричаха дом на културата, са храм на българщината. Тази изложба е една инициатива, която започнах от най-голямата община в областта – Добричка, но смятам да я продължа и да направя изложба за всички читалища в област Добрич. Първото читалище е било основано в Свищов през далечната 1856 г., след това са били създадени читалища в Лом, в Шумен. В Община Добричка също има стари храмове на културата, които и днес съхраняват и предават традициите ни. Едно от тях е читалището в Карапелит, което е вече на 132 години“, сподели И. Жечев.

Община Добричка подкрепи и помогна на краеведа Иван Жечев да реализира идеята, която е важна за всеки един от нас, защото читалищата са средища на духовност и култура, традиции и обичаи, които дават облика на нашата идентичност, заяви кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков при откриването на изложбата. Той сподели, че в момента Жечев с подкрепата на общината работи по подготовката и издаването на книга, в която да бъде представена историята на читалищата на територията на общината, като изрази надежда изданието да бъде готово и представено за юбилейния 50-и събор „Песни и танци на слънчева Добруджа“ в Дебрене.

И. Жечев връчи на заместник областния управител Ж. Желязков и на Т. Петков по един постер в знак на признателност.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен