ТУ отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката с научна конференция и открит летателен ден

Мисия Пловдив

12-04-2018, 08:30

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тази година проявите са посветени на безпилотната авиация, тъй като се навършва половин век от създаването й

С конференция и открит летателен ден студенти и преподаватели от специалността "Авиационна техника и технологии" на пловдивския филиал на Техническия университет отбелязват Международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април. Тази година проявите са посветени на безпилотната авиация, тъй като се навършва половин век от създаването й.
В рамките на конференцията се представят 28 научни доклада, посветени на безпилотните летателни апарати. Ръководителят на катедра "Транспортна и авиационна техника и технологии" проф. д-р Добрин Сеизински похвали студентите участници във форума, които показват много добри знания в сложни области на науката като аеродинамика, проектиране на летателни апарати, навигация.
Проф. д-р ДОБРИН СЕИЗИНСКИ: Днес почти няма област в цивилния живот, в която да не се използват безпилотни летателни апарати. В Япония и Франция например са внедрени в селското стопанство.
Дронове, подарени от САЩ, са използвани за оглед на щетите при наводнението в Мездра преди няколко години, припомни съветникът на президента Румен Радев по сигурност и отбрана полковник от резерва Илия Милушев.
Полк. ИЛИЯ МИЛУШЕВ, о.р.: Трябва повече да използваме безпилотните летателни апарати, защото виждаме колко широко се употребяват при военните конфликти.
Научната конференция се организира от вуза, съвместно с командването на българските ВВС и с фондация "Български ВВС".
Бриг. ген. СПАС СПАСОВ, о.р.: Нашата идея е да популяризираме авиацията като цяло, и безпилотните апарати в частност, сред младите хора. Легендарният конструктор Асен Йорданов има своя наследник в лицето на Александър Мироносян, който вече е проектирал 4-5 самолета.
За масовата експлоатация на безпилотните апарати вече са написани правила, след застрашаването от дрон на Ангела Меркел на предизборен митинг и на участник в международно състезание по бягане. През февруари т.г. пък е регистрирана и първата колизия между дрон и пилотиран хеликоптер в САЩ. Да се надяваме, че на открития летателен ден на площадка "Марица" утре няма да има подобни случаи. Там се очаква, при хубаво време, разбира се, в демонстрациите да участват 15 до 20 частни двуместни и четириместни витлови самолета.